Nem született érdemi bírósági döntés az úgynevezett „fehér út” ügyében. A Budapest Környéki Törvényszék új eljárásra kötelezte a Pest Megyei Kormányhivatalt az Érd és Sóskút közötti útszakaszon leterített meszes föld miatt indult eljárásban.

Köves földből épített út

Továbbra is nyomoz a rendőrség az Érd és Sóskút között, részben természetvédelmi területen, formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester, Tetlák Örs szerint az úgynevezett „fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Nem a jogszabályok szerint jártak el”

Az LMP politikusa azt írta a rendőrségnek: ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a mintegy 13 500 köbméter kitermelt földet, abból utat építettek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudták a földtulajdonosok

A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskúti polgármester támogatásával tették meg.

Eljárás indult

Az Átlátszó információi szerint a Budaörsi Rendőrkapitányságon a feljelentés után eljárás indult „hulladékgazdálkodás rendje megsértésének” bűntette miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás még tart.

A kivitelező felelőssége

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala időközben megállapította a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. felelősségét „építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység” és „engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység” jogsértésekben. A Fejér-B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, és 6 milliárd forintért vállalták a munkát.

Senkinek sem adtak igazat

Az ügyeket a bíróság egyesítette. A Budapest Környéki Törvényszék egyik félnek sem adott igazat, ehelyett új eljárásra kötelezte a Pest Megyei Kormányhivatalt. A bíróság azzal indokolta határozatát, hogy a hatóság nem vont be az eljárásba minden érintettet, így azokat a telektulajdonosokat sem, akiknek ingatlanán lerakták a közeli építkezés során kitermelt meszes talajt.

Jóhiszeműen jártak el

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. végig azt állította, hogy jóhiszeműen jártak el. A kormányhivatali eljárás során többek között azzal védekezett a Fejér B.Á.L. Zrt., hogy „a Kontimer Kft. ügyvezetője egyeztetett az útkarbantartás megvalósításáról a sóskúti polgármester úrral, König Ferenccel és az érdi polgármester úrral, T. Mészáros Andrással, de az egyeztetés részleteiről nem rendelkezünk információval”. Továbbá leszögezték: „ezen egyeztetésen vagy egyeztetéseken a Fejér-B.Á.L. Zrt. nem vett részt.”

A polgármesterek visszautasítják

Érd volt és Sóskút akkori és jelenlegi polgármestere ugyanakkor visszautasította, hogy ők bólintottak volna rá a „fehér út” megépítésére. Eközben a rendőrség tovább nyomoz hulladékgazdálkodás megsértése miatt – írta az Átlátszó.

Összehangolt sajtótámadás

A Kontimer Kft. szerint „összehangolt sajtótámadást indítottak a Fehér-B-Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. ellen. Kétségkívül a megindított támadás politikai célzatú, amit a sajtóban a Fehér B.Á.L. Zrt. ellen, annak negatív színben feltüntetésére irányuló megjegyzések egyértelműen mutatnak” – írta az útügyi hatóságnak a földkitermelést végző cég. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az érdi „fehér út”. Fotó: Átlátszó.