A budapesti Amphora Búvár Klub tagja volt M. Márton, ő az a búvár aki szombaton lemerült a Kossuth-barlangban, és hirtelen eltűnt. A csapatból az egyik búvár látta a balesetet, azt mondja, hirtelen beszakadt a járat, Márton akkor tűnt el. Jelenleg is tart a mentőakció.

Eltűnt egy búvár

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, eltűnt egy búvár az Aggteleki Nemzeti Park területén található Kossuth-barlangban. Vasárnap hatan merültek le a vizes barlangba, az egyik búvár nem jött felszínre, jelenleg is keresik.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

50 ember keresi

A mentősben 50 ember vesz részt, barlangi mentők és a katasztrófavédelem munkatársai is azon dolgoznak, hogy megtalálják az eltűnt búvárt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

48 méter mélyen rekedt

Szakértők szerint a 48 méter mélyen megrekedt búvárnak ennyi idő után csak akkor van esélye az életben maradásra, ha sikerült a vizes járatokkal teli barlangban, száraz területre jutnia. A Kossuth-barlangban vizes és száraz részek váltják egymást, előbbinél a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

Nem adják fel a keresést

A mentőakció azonban így is szakadatlanul folyik, a búvárok folyamatosan váltják egymást. „Mi nem ismerjük azt a fogalmat, hogy feladni, ha egy bajba jutott társunkról van szó. Küzdünk az utolsó leheletünkig, és nagyon bízunk benne, hogy élve megtaláljuk a bajtársunkat” – mondta a Blikknek Horváth Mihály a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője.

Budapesti búvár tűnt el

M. Márton évtizedes tapasztalattal bíró búvár, a budapesti Amphora Búvár Klub tagja. Eltűnésének híre után hozzátartozói azonnal a helyszínre mentek.

Több barlangrészt fedezett fel

„Az egyik legjobb búvár az egész szakmában. Jó, ha négyen vannak az egész országban, akik olyan teljesítményre képesek, mint ő. A Reménytelen-szifon után ő fedezte fel az Apáink-terme névre keresztelt részt, majd nem nyugodott és még tovább haladt. Az eltűnésekor is ezen a nyomvonalon ment tovább, hogy eddig bejáratlan részt tárjon fel”.

Baleset történt

„Hatan vettek részt az merülésben, közvetlenül mögötte is ment egy biztosító búvár, de hirtelen beszakadt a járat és eltűnt a semmibe. A biztosító egyszerűen nem tudott mit tenni, tovább nem maradhatott lent, a felszínre kellett jönnie segítségért. Ez egy rettentően szűk, vizes, agyagos terület, de reménykedjünk, hogy vannak csodák és még életben van” – mondta a Blikknek az egyik barlangi búvár.

A világörökség része

A Kossuth-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban lévő Aggteleki-karszton található. Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Hidrológiai szempontból is jelentős barlang. Vízfolyása a Jósvafő közelében fekvő Nagy Tohonya-forrást táplálja. A barlang az Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része. Az Aggteleki-karszt hatodik leghosszabb barlangja.

1956-ben tárták fel

Létezését korábban is sejtették, de feltárására csak 1956-ban került sor, jelenlegi végpontját pedig egy évtizedeken keresztül áthatolhatatlannak bizonyuló szifon átúszásával 2010-ben érték el. A barlang és a hozzá tartozó forrás különlegessége, hogy karsztvizének hőmérséklete melegebb, mint a környező karsztforrásoké, amely a mélykarsztból jövő, melegebb vízzel való keveredés eredménye.

Másfél kilométer hosszú

Az 1610 méter hosszú barlang függőleges kiterjedése 60 méter, a bejárata 221 méter tengerszint feletti magasságban, Jósvafő szélén, közvetlenül a Tohonya-forrás mellett nyílik. Képződményekben szegényebb, mint a környék többi barlangja. A barlang legmélyebb pontja a Reménytelen-szifon, az alja 33 méter mélységben van. A barlang legmagasabb pontja az Agyagkuszoda végén 28 méter magasságban van. A lezárt barlang az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható.

A turisták számára is látogatható

A barlang az Aggteleki Nemzeti Parknál tett előzetes írásbeli jelentkezés alapján, speciális barlangtúra keretében is látogatható, minimum öt, maximum 10 fős csoportokban. A szervezett túrákon bárki részt vehet 14 éves életkor illetve 160 centiméteres testmagasság felett, ugyanakkor a barlangban állandóan jelenlévő víz miatt gumicsizma és vízhatlan ruha, vagy váltócipő és váltóruha kötelező.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: búvárok dolgoznak a Kossuth-barlangban – Forrás: youtube.com