Orvosai bizakodnak az Operettszínház balerinájának a felépülésében. Tóth Nikolett, aki a Jókai utcai házomlásban szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést két héttel ezelőtt, egyre jobban van, ám jelenleg altatásban tartják. Közben megszólalt a kivitelező cég vezetője is, szerinte nem hibázott a cége a bontás során.

Altatásban tartják

Jól reagált az ébresztése közben orvosai szavára, de aztán úgy döntöttek, hogy célszerűbb altatásban tartani az Operettszínház fiatal balerináját. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írta, Tóth Nikolett még június 27-én szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor kedvese társaságában a Jókai utcán keresztül a munkahelyükre tartottak, és művésznőre omlott egy lakóház épületrésze. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Soha nem adja fel

Tóth Nikolett a barátai és a szerettei szerint erős, kitartó, küzdő típusú lány. Kifejezetten az a fajta, aki soha nem adja fel a céljait. Nem véletlenül választotta hivatásának a balettet, amely köztudottan a világ legnehezebb, ám sokak szerint egyben a legszebb tánca, művészeti kifejezése.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újra járhat

Az orvosok mindent megtesznek Nikiért, és egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a balerina lábra álljon, és újra járjon. Hogy a tánchoz is visszatérjen, ez egy következő cél lehet. A koponya- és gerincsérülései súlyosak voltak, de a műtétek jól sikerültek.

Marad az altatás

A beavatkozások után az orvosok megpróbálták felébreszteni, és közben a protokollnak megfelelően beszéltek is hozzá. Ilyenkor szokás szerint azt kérik a betegtől, hogy mozdítsa meg az ujjait, vagy a szemét. Úgy tudni, ezekre megfelelően reagált, de aztán a szakemberek valamiért úgy döntöttek, hogy mégis inkább altatásban tartják Nikit – mondta a balerina családjának egy ismerőse.

Ketten látogathatják

Ugyan több kolléga és közeli ismerős bement már a kórházba a művésznőhöz, de közvetlenül a kórtermébe csak az édesanyját és a kedvesét, Benjamint engedik – írja a Bors. A szintén táncművészként dolgozó férfi nem válaszolt a kérdésekre, korábban azonban elmondta, hogy közvetlenül a házomláskor percekig semmit sem látott a porfelhőtől, aztán a törmelékek alatt vette észre a barátnőjét.

Gyűjtést indítottak

Ő értesítette a mentőket, akiknek kiérkezéséig nem nyúlt a lányhoz, nehogy véletlenül még nagyobb sérülést okozzon. A balerina gyógykezelésére egyébként gyűjtést indítottak.

Luxuslakást építettek

A balesetben érintett lakóépületben építési munkálatok végeztek, éppen egy ötödik szintet készültek felhúzni az ingatlanra. A kivitelező cég ügyvezetője azt mondta, a munkálatok bontással kezdődtek, de már az újjáépítés 60-70 százalékos volt. A készülő luxusprojektről ebben a cikkben írt a Budapeskörnyéke.hu.

Renoválták a falakat

Az Attika-falat azért kellett lebontani, mert a 2. világháborúban az épület találatot kapott, és mintegy 10 díszítő elem is megsérült. Akkor ezeket nem renoválták, most pedig a Műemlékvédelmi Hivatal kötelezett bennünket arra, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre. Ez nekünk nagyon sok pénzünkbe került, de vállaltuk a feladatot – mondta a szakember.

„Nem hibázott a cég”

Úgy véli, a cége nem hibázott, emellett arról is beszélt, hogy tartanak a vizsgálatok. Azt is kifejtette, hogy a baleset-mentesítés nagyon hamar elkezdődhetett, illetve cégük személyi és tárgyi károkra is kiterjedőt felelősség-biztosítással rendelkezik.

Védtetőre lett volna szükség a járda felett

Budapest főépítésze szerint az alapvető baj, hogy lassan elvész a múlt századi vagy még régebbi épületekre vonatkozó tudás. A mai ingatlanfejlesztők, kivitelezők, sőt gyakorta a tervezők sem tudják, hogyan kell ezekhez a házakhoz nyúlni, milyen speciális tulajdonságokkal bírnak ezek a régi bérházak. A fa tetőszerkezetet például nem lehet elbontani, mert ez együtt „mozog” tartófallal” – magyarázta Erő Zoltán. A főépítész szerint meglepő, hogy az építési hatóság egy ilyen nagy munkánál nem írta elő védőtető készítését a járda felett, bár ilyen mértékű omlásnál vélhetőleg az se sokat segített volna – írja a Népszava. De egy leeső kalapács, vagy építőanyag esetén bizony jó szolgálatot tenne, így elkészítése a munkavédelmi előírások része.

„A művésznő a legfontosabb”

Óriási szerencse, hogy senki sem halt meg a helyszínen. Az alapelvünk, hogy nem szabad a biztosításon spórolni. Nem az a fő kérdés, hogy hogyan állítjuk helyre a ház homlokzatát, és mikor tudjuk kártalanítani az összetört autók tulajdonosait. Ebben a balesetben a művésznő a legfontosabb. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Jókai utcai ház