Kigyulladt egy százötven négyzetméteres rönkház szerdán délután a pesti oldalon, Kosdon. A tűzoltók kiérkezésekor a ház már teljes egészében égett, nem sok maradt belőle. Nagy kérdés, mennyire biztonságosak a fából készült, úgynevezett rönkházak, amelyekből egyre több van Budapest környékén.

Óriási farakásként égett a ház

Hatalmas lángokkal égett a takaros 150 négyzetméteres családi ház a Vác melletti Kosdon. Az egész épület rönkfából készült, miután kigyulladt, úgy égett, mint egy óriási farakás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lehetetlen feladat volt megfékezni a lángokat

Lakhatatlan lett az épület

A Pest megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a tüzet a váci, fővárosi és a rétsági hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a kiégett épületet. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A ház lakhatatlanná vált, az ott élők rokonokhoz költöztek – írták a közleményben.

Ennyi maradt a házból

Félnek a tűztől

Sokan azért nem szeretnének rönkházat, mert pont az ilyen tűzesetektől tartanak. A fáról mindenki tudja, hogy jól ég, ebből következik, hogy egy fából készült családi ház sem tűnik megfelelően tűzbiztosnak.

Nem sok maradt belőle

A kosdi ház oltásakor készült fotókat elnézve jól látszik, hogy az épület új volt, láthatóan tényleg nem sok maradt belőle.

A rönkházak tűzbiztonsága

Egy rönkházak építésével foglalkozó vállalkozás szerint a modern technikának, és a lángmentesítő anyagoknak köszönhetően egy fa, vagy rönkház nem gyúlékonyabb mint egy hagyományos téglaház. 

Túl szép, hogy igaz legyen

“A magas tűzvédelmi képesség alapja az anyag nagy keresztmetszete. Ez annyit jelent, hogy a rendkívül széles gerendák és rönkök átmelegedése nagyon hosszú ideig tart, így csak akkor gyullad be, ha hosszú ideig szúrólángnak van kitéve. Ilyenkor sem égne el azonban az egész szerkezet, a rönkök 1cm mély beégése után a keletkező elszenesedett réteg az oxigén útját elzárja, így a tűz nem tud tovább terjedni.” – írják a rönkházakat népszerűsítő oldalon.

Porrá ég a rönkház

Vélhetően a valóságot kissé megszépítették a vállalkozás oldalán, hiszen a fotókon is látszik, hogy a rönkház bizony le tud égni és ha lángra kap, nincs megállás, porrá ég. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Keményen dolgoztak a tűzoltók

Itt van Kosd

Fotók: A katasztrófavédelem helyszíni felvételei