Több éve történt 65 milliós csalássorozat ismeretlen elkövetői köre után nyúltak vissza a budapesti nyomozók. „Rip-deal” csalókról van szó. Ők azok akik pénzváltás ürügyén a korábban megszámolt pénz kicserélik, miközben elterelik a vásárló figyelmét.

Modern itt a piros

Egy évig tartó nyomozás során fejtették vissza a fővárosi gazdasági nyomozók annak az évekre visszanyúló sorozatcsalásnak az ügyét, melyben a bűncselekmények feltételezett elkövetői az úgynevezett „rip deal” módszerrel csaltak ki megközelítőleg 65 millió forintot több embertől.

Játékpénzt kap az áldozat

A „rip deal” módszerrel 2013 és 2015 között elkövetett csalássorozatban több elkövetőt azonosítottak a rendőrök, akiket azóta elfogtak, és ügyük bíróság elé is került.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Házkutatás   

A rendőrök tavaly tartottak házkutatást egy tatabányai lakásban. Más bűncselekmény ügyében kutakodtak, de kiszúrták, hogy az illetőnek köze lehetett a 7 évvel ezelőtti csalássorozathoz. Mindenesetre most 300 ezer hamis eurót foglaltak le.

A szálak a múltba vezettek

A gyanú szerint 2014. őszén egy T. Zsolt nevű ember és egy társa kitalálták, hogy ismeretségi körükben felkutatnak olyan vagyonos embereket, akiknek forintról euróra történő átváltást ígérnek a hivatalosnál jóval kedvezőbb árfolyamon, majd a pénzváltásnál átverik őket.

Hotelben találkoztak

2015. januárjában találkozót beszéltek meg egy férfivel, majd egy hotelben megállapodtak, hogy T. Zsolt hetente 20-30 ezer eurót tud neki jutányos áron váltani.

Megvan a lóvé

Egy héttel később T. Zsolt telefonon jelezte ügyfelének, hogy 30 ezer eurót tud nála váltani, majd üzenetben megadta neki a találkozó helyszínét és időpontját. A megbeszélt találkozóra azonban nem ő ment el, kimentette magát, és helyette egy ismerősét küldte el.

Bécsben sefteltek

A román állampolgár Bécsben kötött üzletet a későbbi áldozattal úgy, hogy 9 millió forint ellenében átadott neki 30 ezer eurót. Az illető a pénzt a kocsijába tette, de ezt a csaló, trükkös figyelemelterelés után, játékpénze cserélte ki.

Ez csak a kezdet volt

A csalót a rendőrök később hasonló trükkökkel hozták kapcsolatba. A zsaruk szerint a férfi összesen 55 millió forintot szedett el több embertől.

Fegyverrel is rabolt

A C. I. Teodor nevű bűnözőt egy 2010-ben fegyveresen elkövetett rablás egyik feltételezett elkövetőjeként is azonosították, ahol a férfi 10 millió forintot szerzett bűntársaival, így fegyveresen elkövetett rablással is meggyanúsították.

Belgiumba viszik

A szálak egyébként Belgiumba vezetnek, hiszen a magyar nyomozók az eljárás során a hamis bakjegyek sorszámait ellenőrizték az Europol adatbázisában és kiderült, hogy ugyanilyen sorszámmal ellátott bankjegyeket Belgiumban használták fel bűncselekmény elkövetéséhez. A letartóztatásban lévő férfit hamarosan átadják a belga hatóságoknak.