Vádemelést javasolnak a szentendrei rendőrök egy 51 éves férfi ellen, aki a gyanú szerint egy óvodásokat szállító autóbusz elé sorolt kisteherautójával, majd szándékosan befékezett. Az ütközés elkerülhetetlen volt.

Nem tudott besorolni

A pilisvörösvári férfi tavaly áprilisban büntetőfékezett a 40 óvodást szállító busz előtt a 11-es úton. Egy 51 éves sofőr vezette a kisteherautót, a baleset reggelén éppen Budapest felé tartott, a 11-es útra akart jobbra kanyarodni a Szentendre-Dobogókői útról, ezért egy a kiránduló óvodásokat szállító autóbusz elé szeretett volna besorolni, de nem tudott – írta meg a BudapestKörnyéke.hu tavaly áprilisban.

Egymásnak ütköztek

Amikor végül sikerült kikanyarodnia, majd megelőznie az előtte haladó buszt, visszatért a külső sávba, aztán beletaposott a fékbe a gyerekeket szállító busz előtt. Utóbbi sofőrje hiába próbálta elkerülni a balesetet: mivel a köztük lévő távolság túl kicsi volt, a két jármű egymásba csapódott. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Gyermekszállítás”

Mindkét autóban több százezer forint értékű kár keletkezett. A kisteherautó sofőrje tudhatta, hogy a buszon gyerekek tartózkodnak, hiszen a jármű elején és hátulján egyértelműen fel volt tüntetve „Gyermekszállítás” felirat.

Idegességében tette

A férfi beismerő vallomást tett, amelynek során kifejtette, zokon vette, hogy a buszsofőr nem engedte őt besorolni, igazságtalannak vélte, ezért ideges lett, és ekkor hajtott be a jármű elé, ahol folyamatos lassítással, fékezéssel végül ütközést okozott.

Eltiltották a vezetéstől

Azóta már megbánta a történteket, az igazságügyi elmeorvos-szakértő véleménye alapján azonban a sofőr alkalmatlan arra, hogy bármilyen gépjárművet vezessen, így elvették a jogosítványát. Arról, hogy valaha vezethet-e még, legkorábban 3 év múlva dönthetnek.

Erősen befékezett

Kedden a Pest Vármegyei Főügyészség sajtóközleményt adott ki, amiben közlik: a Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt a férfi ellen. A vádiratban leírják, hogy miután a kisteherautójával megelőzte a buszt, a vádlott több ízben is hirtelen erősen befékezett, így az autóbusz vezetője is többször fékezésre kényszerült.

Az utasok épségét féltette

Az utolsó fékezésekor azonban a buszsofőr – az utasok testi épsége érdekében – nem alkalmazott blokkoló fékezést, így nekiütközött a teherautó hátuljának.

Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia

A baleset következtében az autóbuszban több mint 300 ezer forint, míg a teherautóban közel 100 ezer forint kár keletkezett. A szerencsének köszönhetően az eset következtében nem sérült meg senki, de annak közvetlen veszélye a vádlott által kialakított helyzet miatt fennállt.

Vádat emeltek

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés és rongálás miatt emelt vádat az elkövetővel szemben. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: negyven óvodás utazott az autóbuszon, ami előtt kisteherautóval büntetőfékezett egy férfi – fotó: police.hu