Felháborítónak tartja Hableányt működtető céget képviselő ügyvéd azt a friss szakértői véleményt, ami szerint a Viking szállodahajó kapitányán kívül mindenki hibás a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajóbalesetért.

A szállodahajón kívül mindenki más hibás?

Összecsaptak a szakértők és az ügyvédek pénteken a Fővárosi Törvényszéken a Hableány-perben. A jogi képviselők megismerhették azt a 40 oldalas szakértői anyagot, amelyet a Viking szállodahajót működtető céget védő ügyvédcsapat készíttetett. Az ügyvédek egy része felháborítónak tartja, hogy a szakértői anyag szerint mindenki hibás a balesetért, csak éppen az a szállodahajó nem, amely a videófelvételek tanulsága szerint áthajtott a Hableányon és a Dunába nyomta azt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felháborító a szakértői vélemény

Dr. Borbély Zoltán ügyvéd a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta: „Mindenki hibás, kivéve az ukrán kapitány, röviden így tudnám összefoglalni az új szakértői anyagot.” Az ügyvéd szerint felháborító az egész 40 oldalas szakértői anyag, amely azt is tartalmazza, hogy a szembejövő hajók által keletkezett hullámok miatt is bekövetkezhetett a baleset.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A hajókötél szerepe

Az ügyvéd szerint a szakértői véleménybe még az is bekerült, hogy a hajókötél beszorulhatott a kormány mögé és ettől irányíthatatlan lett a hajó. Dr. Borbély Zoltán azt is elmondta, hogy a szakértői véleményben szereplő kötél nem is volt a hajón a baleset pillanatában, mert azzal a kötéllel emelték ki a roncsot a Dunából. Dr. Borbély Zoltán szerint messze van még a jogerős ítélet, elsőfokon talán év végére születhet ítélet.

A Hableány tragédiája

2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A balesetet követően a mentőegységek hét embert mentettek ki a Dunából és további 21 embert eltűntként kerestek. Pár másodperc alatt elsüllyedt a hajó. A végső összesítés szerint 28-an meghaltak, egy utas a mai napig nem került elő.

30 másodperc alatt süllyedt el

A Viking szállodahajó 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia hajóállomásról. A szállodahajó 21 óra után 5 perccel nekiütközött a Hableánynak, és maga előtt belenyomta a Dunába. A városnéző kishajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

A baleset utáni pillanatok

Budapest, 2019. május 29. Tűzoltók és rendőrök figyelik a Dunát a Lágymányosi hídról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva – MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási médiafigyelem

A tragédia hírére tömegek jelentek meg a Margit híd lábánál. Rengeteg nézelődő, tévéstáb figyelte, kamerázta a mentőegységek minden lépését. A teljes világsajtó a CNN, BBC a koreai tévék ezzel az eseménnyel foglalkoztak. Mivel az áldozatok többsége koreai turista volt, a dél-koreai nagykövet, a külügyminiszter és számos vezető érkezett a helyszínre, pár nap múlva megérkeztek a hozzátartozók is Budapestre.

A Viking kapitánya a felelős

„Itt nem a víz, nem az időjárás és nem is a páromék hi­báztak. A tragédiáért a Viking kapitánya a felelős” – nyilatkozta könnyek között a baleset utáni napokban a Hableány elhunyt matrózának, Tóth Jánosnak az élettársa.

A Hableány kiemelése a Dunából

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. – MTI/Mónus Márton

60 fős nyomozócsoport

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által felállított 60 fős nyomozócsoport 134 nap alatt befejezte az ügy nyomozását és a keletkezett iratokat megküldték az ügyészségnek. A hajókatasztrófa tárgyalása 2020. szeptember 8-án kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Halálos tömegszerencsétlenség

Még mindig nem tisztázódott az, hogy mi történt azon az esős, szerdai éjszakán. Minden idők legnagyobb magyar hajóbalesetének tárgyalása jelenleg is zajlik, ahol a Viking 64 éves ukrán kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége, és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette mi­att emeltek vádat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Emlékhely a Hableány elsüllyedésének helyszínénél

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kiemelt kép: A Hableány kiemelése – Forrás: MTI