Újabb magyarországi pszichiátriai intézetről derült ki, hogy hemzsegnek az ágyi poloskák az ápoltak körül! Erről írt közleményében az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye. A közelmúltban a budapesti Szent Margit kórházban jelentek meg az ágyi poloskák, a nyár végén pedig a pszichiátriai betegek szentgotthárdi otthonában derült ki, hogy komoly a baj.

Nem terjedt el

A Kékvillogó.hu írt arról a közelmúltban, hogy ágyi poloskák jelentek meg a fővárosi Szent Margit Kórház egyik osztályán, járványról azonban itt szerencsére nem volt szó. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) közlése szerint az egyik belgyógyászati osztályon, vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést. Az intézmény vezetése a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe – tették hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez történt eddig

Mindez azt jelenti, hogy az érintett területről „tiszta”, üres helyiségbe költözött át az osztály valamennyi betege, akik tiszta ágyneműt és hálóruhát kaptak. Az érintett kórtermeket, illetve a szomszédos helyiségeket zárlat alá helyezték a fertőtlenítés időtartamára.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Beteget nem kellett hazaküldeni

Hozzáfűzték, hogy preventív céllal nem csak a kórtermek, hanem az osztály valamennyi helyiségének fertőtlenítése is megtörténik. Az ágyi poloskák megjelenése miatt beteget hazaküldeni, vagy más intézménybe áthelyezni nem kellett. Szerencsére itt sikerült elejét venni a fertőzés elharapózásának – nem úgy, mint Szentgotthárdon.

Elszabadult az invázió

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, több ápoló is felmondott rövid időn belül a város pszichiátriai betegek otthonában kialakult áldatlan állapotok miatt. Korábban az Átlátszó tett közzé egy olyan felvételt, amelyen az látható, hogy ágyi poloskák hada lep el mentálisan sérült beteget a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében.

Évek óta tart, még sem segít senki

„Ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint” – mondta el a portál egyik forrása. A később a portálhoz is eljutott több felvétel, amelyek szintén alátámasztják a helyzet súlyosságát. Több jelenlegi és korábbi munkatárssal is sikerült beszélniük, akik arról számoltak be, hogy évek óta komoly gondot jelent a poloskainvázió.

Nem informált hozzátartozók

Ám a pokoli helyzetről csupán kevesen tudtak, mivel a betegek hozzátartozói nem mehettek be az ágyakhoz, csak a nyilvános fogadószobákban találkozhattak szeretteikkel. Így nem is tudtak arról, hogy a kórtermekben micsoda körülmények uralkodnak.

Könnyen terjednek

Noha az elmúlt alkalommal végeztek ugyan rovarirtást, de ez minden esetben csak tüneti kezelésnek bizonyult, ugyanis az intézmény mindhárom épületében teljesen elszaporodtak a vérszívók. Az ápoltak ugyanis az intézményen belül szabadon mozoghatnak, így a ruhájukról könnyen átmásznak a rovarok.

Átverték volna a hatóságokat?

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai is megdöbbentek a helyszínen látottakon. Mindez annak fényében érdekes, hogy az intézmény korábban azt kommunikálta, hogy nincs olyan problémájuk, amelyet ne tudnának maguk megoldani. 

Kiskunhalason is gond van

Most pedig kiderült, Kiskunhalason évek óta fennáll ugyanez a helyzet: az otthon 2-6 ágyas szobáiban évek óta kínozzák a vérszívók az ápoltakat, mégsem történnek érdemi lépések a kiirtásukra. Egy emberjogi szervezet most bejelentést tett a hatóságokhoz – írja az Index.

Hathatós intézkedéseket kérnek  

A veszélyt nem csupán az jelenti, hogy a kártevők az otthon lakóit gyötrik: a dolgozók ruházatukkal óhatatlanul kihurcolhatják őket az intézetből. A pszichiátriai otthon fél tucat osztályán tenyésznek a rovarok, de hathatós lépések ez idáig nem történtek, hogy a lakókat – akiknek többsége itt éli le az életét – megszabadítsák tőlük. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció