Késő este arra lettek figyelmesek a környező panelházakban élők, hogy valami ég lent az óvodánál. A csepeli polgármester, Borbély Lénárd arról írt a közösségi oldalán, hogy egy hajléktalan férfi felgyújtotta az óvoda udvarán álló játéktárolót. A tűzoltók eloltották a lángokat, szerencsére nem sérült meg senki, az esetből azonban hajléktalan-ügy lett. Csepelen ez különösen érzékeny téma, hiszen alig egy éve a főpolgármester Csepelen akart hajléktalanszállót kialakítani, akkor olyan botrány lett, hogy a Városháza kénytelen volt visszavonulót fújni.

Tettének semmi oka sem volt

„Egy hajléktalan férfi az éjszaka során felgyújtotta a Csodakút Óvoda udvari játéktárolóját. Tettének nem volt semmi oka és semmi szándéka. Ezért is érthetetlen, amit csinált. A gyerekek játékait mindenesetre megsemmisítette a tűzben.”– írta a csepeli polgármester, Borbély Lénárd a közösségi oldalán, a tejes posztot a cikkünk alján lehet elérni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A gyerekek összes udvari játéka elégett

A Csodakút Óvoda a tűzeset után – Fotó: BPK

Oda végzi a dolgát, ahol gyerekek játszanak

A fideszes polgármester bejegyzése alatt beindult a posztáradat. “Mit keres ott egy hajléktalan? Ha belegondolok, hogy oda végzi a dolgát ahol a gyerekek játszanak kissé kiborulok” – írja egy hölgy. Egy másik hozzászóló szintén erről ír: “Ha belegondolunk, hogy eddig hány hajléktalan húzhatta meg magát az oviban, ahova másnap a gyerekek mentek és fogdostak össze mindent….” – írja egy másik facebookozó.

A hangulatkeltés nem segít

Volt, aki együttérzően írt a hajléktalan férfiról „Nem hiszem, hogy a hangulatkeltés segít az óvodán. A játékok pótlása pedig természetes dolog a fenntartó által. Egyébként, ha jól gondolom van biztosítás, tehát a biztosító megtéríti a kárt, az önkormányzatnak csak meg kell hiteleznie, hogy mielőbb legyenek játékok.” – írta egy hozzászóló, mire egy másik azt válaszolta: „Hurrá! Gyújtsunk fel mindent, mert majd a biztosító fizet? Szánalmas.” – írják a Facebookon.

A Csodakút Óvoda Csepelen

A Csodakút Óvoda bejárata – Fotó: BPK

Tönkreteszik a közterületeket

Egy másik hozzászóló így fogalmaz: „Rengeteg hely van a hajléktalan szállókon, ahol fedelet, meleget, élelmet, tisztálkodási lehetőséget kapnának, de nekik az nem jó, mert alapvető elvárások vannak, például egy negatív tüdőszűrő lelet és hogy normálisan viselkedjen, ne legyen hulla részeg. Ez már nem felel meg nekik, inkább tönkreteszik a közterületeket.” – írja egy másik hozzászóló.

A Csodakút Óvoda udvara

Csodakút Óvoda udvara Csepelen – Fotó: BPK

Csepelre akarták költöztetni a hajléktalanokat

Tavaly május elején óriási botrány lett abból, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tágasabb hajléktalanszállókat akart kialakítani. A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan is a főpolgármester csapata szerint alkalmas hely lett volna arra, hogy ideiglenes otthon biztosítsanak a hajléktalan embereknek.

Nekimentek Karácsony Gergelynek

A terv ellen hevesen rohant ki Csepel kormánypárti polgármestere, Borbély Lénárd, illetve a kerületben élő Németh Szilárd. A fideszes politikus azt kérte akkor, hogy Karácsony Gergely főpolgármester állítsa le az egykori csepeli szakiskola hajléktalanszállóvá alakításának előkészítését és kezdjen érdemi párbeszédet a 21. kerület vezetésével, valamint a városrész önkormányzati képviselőivel. A fideszes politikus arra is felszólította a főpolgármestert, állíttassa le az épület műszaki átalakítására tett lépéseket.

Hajléktalanszálló a Városházán

A történetnek az lett a vége, hogy Karácsony Gergely bejelentette: a Városháza épületében alakítanak ki hajléktalanszállót. Később ezt a tervet az illetékes kormányhivatal megfúrta. Ezután a főpolgármester júliusban azt írta a közösségi oldalán, hogy „a kormányhivatal határozatát természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nem csak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is” – zárta posztját akkor a főpolgármester. Egyenlőre nem tudunk arról, hogy nyár óta hajléktalanok költöztek volna be a városházára.

Ezüstkanál a szájban

De vissza Csepelre az óvodai gyújtogatáshoz. A polgármester posztja alatt egy hozzászóló találóan összefoglalta a csepeli sorsközösséget és azt amit vélhetően sokan gondolnak a hajléktalanokról a kerületben. Így fogalmaz: „Csepel nem arról híres, hogy olyanokkal van tele, akik ezüstkanállal a szájukban születtek, hanem kemény, dolgos, becsületes, átlagemberekkel. Olyanokkal, akik megdolgoztak azért, amijük van, a fedélért a fejük felett, a betevőért.”- írja a hozzászóló, majd így folytatja:

Aki bűnös viselje a következményét

„Aki bűnös viselje a következményét. Éppúgy annak is, ha nem hajlandó a normális életért megküzdeni. De persze ha a népakarat azt kívánja, akkor legközelebb felgyújthatjuk az óvodát magát, hogy melegedjenek körülötte az elnyomott, kirekesztett bociszemű hajléktalan urak és hölgyek.” – teszi hozzá a posztoló. A tűzben elégett játékok pótlására gyűjtést szerveztek Csepelen.

Itt a csepeli polgármester teljes bejegyzése

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gyújtogatás után a csepeli óvoda udvara, kisképen pedig a lángoló épület