Meghalt egy 80 év körüli idős férfi, miután kedden délben halálra gázolta egy vonat Fonyódon. Pista bácsi feltehetően szándékosan lépett a vonat elé, de ismerősei szerint ez kizárt, inkább figyelmetlen volt, emiatt történhetett a baleset. 

Gázolt a vonat

A Déli pályaudvarról Nagykanizsára tartó, Balatonboglárról 11:30-kor elindult Tópart InterCity elgázolt egy embert Fonyódnál – írta közleményében kedden a MÁV. A vasúttársaság szerint az átjáróban a fénysorompó jól működött a balesetkor. A helyszínelés ideje alatt szünetelt a forgalom Balatonboglár és Fonyód között. 

Pótlóbuszok vitték az utasokat

A balatonboglári önkormányzati tűzoltók mellett a társhatóságok is kiérkeztek a helyszínre, ahol több órán keresztül szünetelt a vasúti közlekedés a baleset miatt. Az utasokat mentesítő autóbuszokkal szállították tovább.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyugdíjast gázolt a vonat

A baleset helyszínére azonnal megérkeztek a mentők és a tűzoltók, a nyugdíjas férfi életét már nem lehetett megmenteni. Az áldozat a nyolcvan éves Pista bácsi volt, akit sokan ismertek a településen. 

Kérdések merültek fel 

Sonline.hu szerint az idős férfi vélhetően öngyilkos lett, a környékbeliek úgy vélik, hogy mégsem erről lehet szó. „Nagyon sajnáljuk, ami Pista bácsival történt, nagyon kedvelte mindenki. Bár persze külső szemlélőként nem ismerhetjük, mi zajlott a lelkében, de nem láttunk rajta olyan jeleket, ami azt mutatná, hogy végezni akar magával” -mondta az áldozat egyik ismerőse. 

Nem hiszik, hogy direkt tette

„Nem tudom elhinni, hogy szándékosan sétált volna a vonat elé. Én inkább úgy gondolom, hogy szörnyű baleset történt. Talán át akart ballagni az átjáróban, de lassabb volt, és nem ért át a vonat előtt. Nekem ez sokkal hihetőbb, mint a szándékosság” – mondta a helyi férfi. 

Nem történt bűncselekmény

Az viszont bizonyos, hogy nem történt bűncselekmény, a rendőrség ugyanis közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eseményeket. A helyiek szerint sajnos nem ez lenne az első eset, hogy valaki felelőtlenül próbál meg átkelni a síneken.

Sokan átmennek a tilosban

„Egyszerűen nem is értem, de nagyon sokszor látom, hogy emberek a jól látható tilos jelzés ellenére átsétálnak az átjárón. Nyilván a vonat érkezésére ráhagynak egy jó adagnyi biztonsági időt, de kérdem én, miért nem lehet megvárni, míg szabad lesz a jelzés? Egy ilyen esetben sajnos csak egyszer hibázhat az ember, nem éri meg a sietség” – mondta az egyik közelben élő lakos. 

Halálos gázolás Budapesten

Két héttel ezelőtt egy 30 év körüli férfi Budapesten, a 3. kerületben vetette magát a vonat elé. A szemtanúk beszámolója szerint a későbbi áldozat a peronon sétált, majd amikor érkezett a vonat, hirtelen aláugrott. 

Fehér villogó fény

Tavaly a mozdonyvezetők nyílt levélben kérték a közlekedőket, hogy tilos jelzés esetén mindenképpen álljanak meg. Arra is figyelmeztetnek, hogy még a fénysorompó fehér villogó fénye sem szabad áthaladást jelent, csupán annyit, hogy a berendezés működik, és ebben az esetben is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű.

Komoly trauma

A Mozdonyvezetők és Motorvonatvezetők Szakszervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, amikor egy személyautó, egy biciklis vagy egy gyalogos a piros jelzés ellenére váratlanul megjelenik az átjáróban, a járművezető számára is komoly traumát okozhatnak.

Hat gázolása volt

„Sajnos tapasztalatból tudom, hogy min megy keresztül ilyenkor a mozdonyvezető, húszéves pályafutásom alatt nekem is volt már hat gázolásom, köztük olyan is, amikor valaki öngyilkos akart lenni. Szándékosság ide vagy oda, mozdonyvezetőként nincs annál pokolibb, mint átgázolni valakin. Hiába telik el sok-sok év, ha újra arra járok, ahol a baleset történt, hirtelen minden apró részlet beugrik” – mondta korábban Molnár Péter. 

Nem lehet megelőzni az ütközést

A szakszervezti elnök szerint a mozdonyvezetők általában patthelyzetben vannak, a vonat féktávolsága ugyanis több száz méter, így szinte esélyük sincs az ütközés megelőzésére. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ebben a fonyódi átkelőben gázolta el a vonat az idős férfit – Forrás: Google Street View