Egy szirénázó tűzoltóautóra figyelt, s emiatt nem vette észre, hogy pirosra váltott a lámpa. Sajnos ekkor már lelépett az úttestre egy gyalogos, akit ennek következtében elütött.

Tavalyi esetben hirdettek ítéletet

Az eset még tavaly április 28-án történt. Ekkor a most elítélt férfi a Szent István úton közlekedett az általa vezetett Kravtex autóbusszal. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pillanatok alatt bekövetkezett a baj

Ekkor azonban észrevett egy szirénázó tűzoltókocsit, akinek szabad utat biztosított. Emiatt nem vette észre, hogy a Ciklámen Tourist előtti útszakasznál lévő közlekedési lámpa pirosra vált. Szerencsétlenségére ekkor a zebrára – még a zöld jelzés felvillanása előtti másodpercben – rálépett egy gyalogos.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok volt az enyhítő körülmény

Őt a busz elütötte, amelynek következtében meghalt a gyalogos. A bíróság a buszvezetőre 1 év 8 hónap szabadságvesztést szabott ki, amelynek végrehajtását két és fél évre felfüggesztette. Enyhítő körülmény volt többek közt a férfi őszinte, megbánó magatartása.

A gyalogos is hibázott

Szintén enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy tiszta volt a közlekedési előélete, valamint azt is, hogy a gyalogos a piros lámpa ellenére lépett az úttestre. Ugyanakkor azt is értékelte, hogy a férfinek ugyancsak pirosat mutatott a lámpa, ennek ellenére hajtott be a kereszteződésbe.

Egy zalaszentgróti tragédiában is ítélet született

Az ítélettel szemben a védő három napot tartott fenn fellebbezése bejelentésére, a vádlott és az ügyész ugyanakkor tudomásul vette a döntést – olvasható a Győri Törvényszék pénteki tájékoztatásában. Egy másik, halálos balesetben is ítéletet hirdettek nemrégiben, amely viszont Zala vármegyében történt.

Jelentősen túllépte a sebességet

2021 szeptember 14-én délután Zalaszentgrót határában egy férfi 148-152 km/óra sebességgel közlekedett, s egy olyan enyhén balra ívelő kanyarhoz érkezett, ahol hatvanas tábla volt kihelyezve. Ezt 99-115 km/óra sebességgel lehetett volna csak biztonságosan bevenni.

Ám ekkor váratlanul jöttek szembe

A sofőr ennek ellenére nem lassított, így áttért a bal oldali forgalmi sávba. Eközben észlelte, hogy vele szemben egy utánfutós személygépkocsi közlekedik, a jobb oldali forgalmi sáv szélére húzódva pedig egy tehergépkocsi parkol.

Nem tudta elkerülni az ütközést

Ennek bal oldali első ajtaja mellett egy férfi állt, aki a járműben ülő vezetővel beszélgetett. A vádlott ezt látva lefékezett, balra kormányozott, autója sodródni kezdett és a jármű jobb hátuljával a tehergépkocsi bal hátsó részének ütközött, elsodorva a férfit.

Óriásit repült az áldozat

Akkora erejű volt az ütközés, hogy az áldozat húsz méterrel távolabb az úttest közepére esett, s azonnal életét veszítette. A kocsi pedig az árokban kötött ki. A vétkes sofőr elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalás tartásához való jogáról.

Elkerülte a börtönt

Ezért a Keszthelyi Járásbíróság őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Ugyanennyi időre eltiltotta őt a járművezetéstől is. Egyúttal a bíróság elrendelte pártfogó felügyeletét.

Különös szabályt írtak elő neki

Valamint azt is előírta számára, hogy külön magatartási szabályként vegyen részt személyiségfejlesztő gyógykezelésen vagy tréningen. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész fellebbezett, így az nem jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)