A négyévszakos gumikat még mindig sok tévhit és negatív megítélés övezi, ennek ellenére nagyon sokan választják őket. Érdekes kérdés persze, hogy valóban érdemes-e ezt az abroncstípust választani.

A négyévszakos gumik az elmúlt évtizedben nagy fejlődésen mentek keresztül, ennek ellenére még mindig rengetegen gondolják úgy, hogy silányak, sőt, balesetveszélyesek. Ha mindenre is jó, akkor nem jó semmire sem, tartja a mondás, de ez a mai modern négyészakos abroncsok esetében már egyáltalán nem igaz. Egy all season abroncs is képviselhet ma már minőséget, és egész évben biztonságos vezetési élményt nyújthat. Ugyanakkor tisztában kell lennünk vele, hogy ez a szegmens nem való mindenkinek.

Ahhoz, hogy jól választhassunk abroncsot, mindenképp tisztában kell lennünk vele, hogy mikor is érdemes négyévszakos abroncsban gondolkodnunk, és mikor jobb öntés a téli-nyári szett szezononkénti cserélgetése.

Spórolás négyévszakos gumival: tény vagy tévhit?

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt sokan a négyévszakos abroncsok mellett teszik le a voksunkat, az a spórolás. Érdemes viszont megvizsgálni ezt a kérdést, hogy tényleg igaz, vagy csak tévhit. Nos, ha önmagában csak azt nézzük, hogy a négyévszakos abroncsból csak egy szett kell, míg a téli-nyári autógumik esetén két szettre kell költenünk, akkor valóban jó döntésnek tűnhet a négyévszakos gumi, ha spórolni akarunk. És nemcsak az egy szett ára lesz kedvező, a kettővel szemben, hanem a cserék árát is meg lehet ugyebár spórolni.

Azt azonban mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy a négyévszakos autógumikat nem arra találták ki, hogy mindennap közlekedjük velük. Emellett azt sem árt tudni, hogy a négyévszakos gumik esetében leginkább prémium mintázatokat javasolnak a szakemberek. Az Autotire szakértői is azt szokták tanácsolni az autósoknak, hogy csak spórolási célzattal ne vásároljanak négyévszakos abroncsot, a vezetési stílusukat is vegyék figyelembe a döntésnél. A költségekbe pedig azt is számítsák bele, hogy bár cserére nem kell költeni, de évi legalább egy centríroztatásra viszont igen.

Akiknek megéri négyévszakos abroncsot vásárolni

Ahhoz, hogy megállapíthassunk, való-e nekünk a négyévszakos abroncs, mindenképp meg kell vizsgálnunk a vezetési szokásainkat. A négyévszakos abroncsokat eleve azért hozták létre az abroncsgyártók, mert azok az autósok, akik keveset vezettek, nem tudták kihasználni a téli és nyári autógumikat, ugyanis előbb kellett őket kidobniuk, mint azt a kopottságuk lehetővé tette volna. Így pedig már nem érte meg számukra, hogy két abroncs szettet vegyenek. Manapság sincs ez másként.

Akik keveset vezetnek, mindössze heti pár alkalommal, és akkor is főleg csak a városi forgalomba közlekednek, valóban gazdaságosabb lehet egy négyévszakos szett, hiszen ők közel sem koptatják olyan mértékben az abroncsukat. A négyévszakos abroncsoknak kedvez a hazai időjárás, hiszen enyhék a telek, és nem olyan aszályosak és forrók a nyarak. Az all season gumik bár nem bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, a hazai időjárási viszonyok között nagyon jó teljesítményt képesek elérni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az autotire.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.