Sorozatban indulnak eljárások azon egészségügyi dolgozók ellen, akik hálapénzt fogadnak el. Noha a Nemzeti Védelmi Szolgálat is részt vesz a megvesztegethető orvosok kiszűrésében, ennek ellenére mindig vannak, akik fennakadnak a rostán.

A győri kórház egyik főorvosa az érintett

Vesztegetés gyanújával indított eljárást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság – közölte oldalán a rendőrség. Mint írják a Petz Aladár Egyetemi Kórház egyik főorvosa ellen folytattak nyomozást, aki az elmúlt időszakban több betegétől fogadott el hálapénzt.

Előbb őrizetbe, majd bűnügyi felügyeletbe került

A nyomozók a doktort gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, majd ezt követően a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletét rendelte el. Amennyiben bűnössége bebizonyosodik, akár üt év szabadságvesztést is kaphat

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kriminalizált hálapénzt

A hálapénzt 2020-ban, az orvosi bérek rendezésével vezette ki a kormány. Mindezt úgy tette, hogy a büntető törvénykönyvben bűncselekménnyé nyilvánítottak mindenféle előny adását és elfogadását – nem csak az előzetesen, de utólagosan is.

Sokan buknak le

Némiképp meglepő a most elfogott győri orvos óvatlansága, ugyanis az utóbbi időkben folyamatosan buknak le azok az egészségügyi alkalmazottak, akik pénzt fogadnak el a betegektől. Sőt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat is végez. Ennek keretében a szervezet egyik tisztje megpróbálja megvesztegetni a kockázatelemzés során kiválasztott orvost. Amennyiben nem fogadja el a pénzt, úgy nem történik semmi.

Kiírták, hogy nem fogadnak el hálapénzt, de az ajtó mögött aztán egészen másképp csinálták

Itt a Kékvillogón is beszámoltunk róla, hogy hamarosan vádat emelhetnek azzal a két főorvossal és asszisztenssel szemben, akik a megalapozott gyanú szerint 2021 nyarán több betegtől is átvettek pénzt az egyik budapesti kórházban. A nyomaték kedvéért még az ajtóra is kitették, hogy a hálapénz elfogadása bűncselekmény, így azt nem áll módjukban elfogadni.

Ez persze csak a látszat volt

Odabent az íróasztal fiókjaiban, közel 200 olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek a hálapénzt adták át. A két orvosnőt és az asszisztenst a rendőrök elfogták és előállították, akiket összesen 14 rendbeli vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként.

Hosszabb ideje zajlottak a bűnös üzelmek

A nyomozás adatai szerint a két orvos 2021 júniusa és augusztusa között 26 betegtől fogadott el többször hálapénzt, amelyből egyikük asszisztense is kapott. Több borítékon is szerepelt a „köszönettel” szó, illetve az átadó neve is.

Ebben az ügyben hamarosan érkezik a vádemelés

Az egyik orvost tizennégy-rendbeli, a másikat tizenkét-rendbeli, az asszisztenst pedig hétrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ám érdemi vallomást nem tettek. A rendőrök lezárták a nyomozást, az ügyészség pedig várhatóan vádat emel.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Kovács Tamás)