A bűnözésnek sok olyan formája van, amivel komoly összegeket lehet zsebre tenni, de hiába az évekig tartó jólét, az utána következő börtönévek már nem olyan kellemesek. Ezúttal utánanéztünk, hogy kik azok a bűnözők, akik a legnagyobb vagyonra tették szert a „karrierjük” során, a csúcstartó neve nem fog meglepetést okozni.

Üzletasszonyból bűnöző

Leona Mindy Roberts Helmsley amerikai üzletasszonyként kezdte a karrierjét, kezdetben társasházi brókerként dolgozott, majd az ingatlanvállalkozó férje egyik cégéhez csatlakozott. Helmsley már ekkor is milliárdosnak számított, de innen sikerült eljutnia addig, hogy elítélt bűnöző legyen belőle. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Az adócsalás királynője

Helmsley-t először 16 évre ítélték el csalás miatt, végül ebből 19 hónap börtön és 2 hónap háziőrizet lett. Az „üzletasszonyról” tökéletes jellemábrázolást ad az egyik korábbi idézete: “Nem fizetünk adót, csak a hétköznapi emberek fizetnek adót.” Helmsley vagyonát 8 millió dollárra, vagyis 2,5 milliárd forintra becsülik.

A magyar állampolgár

Szemjon Judkovics Mogiljevics, azaz Szeva bácsi a világ egyik leghírhedtebb és legtitokzatosabb bűnözője is egyben. Az FBI jelentései szerint jelenleg is kiterjedt hálózata működik az Egyesült Államokban és Európában, amin keresztül többek között nukleáris anyagokkal, drágakövekkel, lopott műkincsekkel és kábítószerekkel is kereskedik. Érdekesség, hogy Mogiljevics a 90-es évek elején Budapestre helyezte át a székhelyét és magyar állampolgársággal is rendelkezik.

2008-ban letartóztatták

Szeva bácsit 2008-ban letartóztatták Moszkvában egy adócsalási ügy miatt, végül óvadék ellenében szabadon engedték. Mogiljevics jelenleg is szabadon él Moszkvában és minden idők harmadik leggazdagabb bűnözőjének tartják, a becsült vagyona nagyjából 10 milliárd dollárt, vagyis 3 ezer milliárd forintot tesz ki. Ennyibe kerül a paksi atomerőmű bővítése.

Mexikói drogbáró

Amado Carillo Fuentes a történelem második leggazdagabb drogbárója és a világ második leggazdagabb bűnözője is egyben. A hatalmas vagyonát úgy szedte össze, hogy kokaint és más kábítószereket csempészett Kolumbiából Mexikóba és végül az Egyesült Államokba. Fuentes kezdetben a nagybátyja által vezetett Guadalajara Kartellben tevékenykedett, majd ő lett a Juárez-kartell feje. Nettó vagyona a mexikói kartell tagjaként körülbelül 25 milliárd dollár volt, ez forintban úgy 7,5 ezer milliárd, vagyis majdnem annyi, mint Magyarország teljes nemzeti jövedelme egy negyed év alatt.

Végzetes plasztikai műtét

Fuentes mindent megtett azért, hogy a lehető legjobban elrejtőzködjön a rendőrök elől, ezért zsírleszívást és plasztikai műtéteket és végeztetett magán. A egyik műtétje közben azonban komplikációk léptek fel, vagy az orvosok adagolták túl az érzéstelenítőt, vagy a lélegeztető gép romlott el, mindenesetre Amado Carillo Fuentes belehalt a műtétbe. 

A csúcstartó

A világ leggazdagabb bűnözője és legismertebb drogbárója természetesen Pablo Escobar, aki a Medellín Kartell vezetőjeként több mint 30 millió dollárt keresett meg, évente közel 2 millió dolláros forgalmat bonyolított le. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt Escobar.

A kokain királya

Escobar a 70-es években került kapcsolatba a kokainnal és a kegyetlensége miatt nagyon gyorsan felverekedte magát a ranglétrán. 1981-ben alapította meg a Medellín Kartellt és egy saját magánhadsereget is létrehozott az évtized végére pedig már egyeduralkodó volt a kokainkereskedelemben. Az 1980-as években az Egyesült Államokban a kokainkereskedelem 80 százaléka az ő kezei közt ment keresztül.

Megszökött a börtönből

Kolumbiában nagyon megosztó a szerepe, egyes részeken ő volt maga a kormány, viszont bárkivel végzett aki nem volt hajlandó együttműködni vele. Escobar végül 1991-ben feladta magát és 5 évet kapott, de a saját magának épített luxusbörtönben kellett ezt letöltenie. Majd miután megpróbálták átszállítani egy hagyományos börtönbe, megszökött, végül pedig egy lövöldözés során rendőrök végeztek vele 1993-ban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Wagner Moura, mint Pablo Escoban a Netflixen látható Narcos c. sorozatban.