Egyetlen kérdés foglalkoztatja azt, aki belekerült a szorongás végtelennek tűnő spiráljába. Mégpedig, hogy meddig tart a szorongás és mikor múlik el? Ez egy rendkívül gyakori kérdés. A gond csak az, hogy erre nem létezik egy egzakt válasz.

Nem egy mérhető, pontosan behatárolható dolog a szorongás. Mind a kiváltó oka, mind a milyensége számtalan tényezőtől függ. Minden ember egyedi, minden élethelyzet is egyedi, éppen ezért lehetetlen egy pontos választ adni erre.

Kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy milyen hosszú egy darab slag?

Attól függ. 🙂

A szorongásnál sincs ez másképp.

Szóval inkább ezt a kérdést sokkal inkább onnan kell megközelítenünk, hogy mik azok amik befolyásolják a saját gyógyulásunkat?

Mielőtt ebbe konkrétabban is belemennénk, meg kell értenünk, hogy rendkívül fontos a szorongás ellen, hogy értsük meg pontosan mi is ez. Szerezzük meg a szükséges tudást és megértést, mert különben csak céltalanul próbálkozunk.

Ezt a tudást és megértést vagy mi szerezzük meg tanulással, vagy pedig szakember segítségét kérjük egy-egy terápia keretén belül.

Szorongás ellen nagyon hatékony a kognitív viselkedésterápia.

A gyors kitérő után térjünk is rá arra, hogy mik azok a tipikus tényezők, amik befolyásolják a „gyógyulási időt”.

Ezek az alábbiak:

1) Mennyit tudsz a szorongásról és magadról?

Ahogy az előbb volt róla szó, óriási mértékben befolyásolja a kilábalás idejét az, hogy mekkora tudással és megértésekkel rendelkezel a szorongásodról. Minél jobban érted magad, annál hatékonyabban leszel képes fellépni a negatív gondolati mintáiddal szemben, amik végül elvezetnek egy szorongásmentes élethez.

2) Mióta szorongsz?

A helyzet az, hogy minél régebb óta vagy benne a szorongás körforgásában, annál több elkerülési, védekezési szokást alakítottál ki. Ezek jellemzően tudat alatt futnak. Minél több negatív szokásod van, annál több lesz így a megoldandó feladatod önmagaddal.

Másrészt minél régebb óta szorongsz, annál inkább szokássá is alakultak a szorongással kapcsolatos viselkedések, amikkel le kell számolnod. Ez ugyancsak több időt és munkát igényel.

3) Mennyire vagy hajlandó tenni ellene?

Hiába léteznek hatékony technikák, módszerek, vagy terápiák, mint például a kognitív viselkedésterápia, ha nem használod őket, ha nem vagy hajlandó tenni, akkor nem tudnak segíteni.

A szorongás ellen tenned kell.

Neked!

Nem létezik rá egy gyógyszer, ami elmulasztja, önmunkára van szükség.

Ha erre nem vagy hajlandó, vagy benne maradsz a szorongásba, vagy rendkívül hosszú idő, mire kijössz belőle.

4) Türelem

A türelem itt is rendkívül fontos. A fogyáshoz tudnám hasonlítani. Hiába adsz bele apait-anyait az első héten és komolyan diétázol és keményen edzel, egyszerűen nem tudod meggyorsítani a folyamatot.

Hasonlóan van szorongásnál is.

Fokozatosan, lépésről lépésre, türelmesen kell haladnod.

A rendszerességen van a hangsúly, amihez pedig türelem kell.

Állj magadhoz türelemmel tehát és hagyd, hogy az elméd és a tested a saját tempójában gyógyuljon, de ne engedd el a kontrollt!

5) Az önmagunkkal való törődés

Elsőre talán nehezen érthető, hogyan kapcsolódik ez a szorongáshoz. De ha fizikailag és lelkileg is törődsz magaddal, az meggyorsítja a folyamatot.

Ha csökkentet a stresszt, tudatosan foglalkozol magaddal, a testeddel, a lelkeddel, ha figyelsz a pihenésre, a friss levegőn való tartózkodásra, vagy mozgásra, az mind-mind segíteni fog.

Az ember egy bonyolult „rendszer”. Nem csupán testből és lélekből áll. Ezért a szorongásra több ponton is tudunk hatni, vagyis ha elkezdesz magaddal törődni fizikailag, az hatni fog a lelki egészségedre is.

Nem véletlenül van a mondás, hogy „ép testben ép lélek”.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a tudatossagklub.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.