Hét migráns vesztette életét abban a balesetben, amelyik hétfőn éjszaka történt Mórahalomnál. Négyen megsérültek, köztük a sofőr is.

Éjszaka történt

A baleset december 13-án 23 óra 40 perc körül történt Mórahalom belterületén. Egy szerb egyterű sofőrjét a rendőrök igazoltatni próbálták, ám a férfi nagy sebességgel megpróbálta elhagyni a helyszínt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy háznak rohant

A jármű ekkor egy háznak csapódott, és felborult. Az autóban a sofőr mellett 10 migráns utazott. A balesetben a sofőrrel együtt négyen megsérültek, a többiek a helyszínen meghaltak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A sofőrt elfogták

A rendőrök a férfit elfogták, előállították és ellene embercsempészés és halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt indul eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Lezárták az utat

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére a főutat teljes szélességében lezárták, a forgalom a környező utcákban halad.

Ennyire büntethetnék, ha nem okozott volna halálos balesetet

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől 5 évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ez is érdekelheti

Hat éve 71 ember fulladt meg egy magyar kamionban

Órákig Magyarországon haladt az a kamion 2015-ben, amelynek rakterében 71 szír fulladt meg. Köztük volt 4 gyerek is. A járművet a sofőrje az A1-es osztrák autópálya mellett hagyta.

Két év után történt vádemelés

A magyar ügyészség 11 – afgán, bolgár, illetve libanoni – férfivel szemben emelt vádat. A kamiont egy 25 éves bolgár férfi vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi kísérte.

Dörömböltek, de a sofőr nem állhatott meg

A vádirat szerint a migránsok mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott. A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába.

Újabb fuvar

A bűnszervezet tagjai, másnap hajnalban, ismét Mórahalom mellett, 67 migránst zsúfoltak egy ugyancsak szellőzés nélküli, zárt hűtőkocsiba. A vádlottak őket az ausztriai Golsig szállítottak. A migránsok ez esetben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

Életfogytiglan

A bandavezér és a kamion vezető férfi életfogytiglant kaptak, amelyből nem szabadulhatnak. A felvezető autó sofőrje 30 év után szabadulhat. A jogerős ítéletet 2019-ben hozták meg.

Címlapfotó a rendőrség felvétele.