Emberölés miatt emelt vádat az az ügyészség a férfi ellen, aki 2019. január 1-én halálra verte a súlyosan ittas ismerősét egy Kiskunfélegyháza környéki községben. Társa ellen pedig segítségnyújtás elmulasztása miatt indítottak eljárást.

A három Bács-Kiskun megyei férfi évek óta jó ismerőse volt egymásnak, rendszeresen együtt italoztak, így 2018 szilveszterét is együtt töltötték annak a gyilkossággal gyanúsított férfinek a házában, aki az alkohol miatt gyakran kötözködővé és agresszívvá vált.

A három férfi szilveszter éjszakáján nagyon sokat ivott, emiatt az egyre ittasabb férfi, a későbbi áldozat, többször „beszólt” a házigazdának, illetve a barátnőjére is sértő megjegyzéseket tett. A házigazda ekkor a külső szobában küldte lefeküdni barátját, a sokkal kevésbé ittas szomszéd pedig hazament.

2019. január 1-jén hajnalban azonban tisztázatlan előzmények után az ittas házigazda rátámadt a szintén erősen ittas áldozatra, többször megütötte ököllel, megrúgta és a járóbotjával is többször ráütött. Ezután a férfi visszahívta a szomszédját és folytatta a konyha padlóján fekvő áldozat verését, és közben folyamatosan szidalmazta, a járóbotjával nagy erővel ütlegelte és többször oldalba rúgta. A férfi további 20-30 percen át ütötte-verte a súlyosan ittas és a földről felkelni nem tudó, jajgató férfit. Az embertelen veréstől a szomszéd annyira megijedt, hogy a konyhából átment a lakás szobájába.

A verést követően a házigazda a másik férfival együtt a még élő, de súlyos állapotban lévő férfit kivonszolta a ház elé az utcára, ahol a fagypont körüli hőmérsékleten magára hagyták, majd hazamentek. 

A magatehetetlen férfit hajnali 4 óra előtt vették észre az arra közlekedők, akik mentőt hívtak hozzá. Kórházba szállítását követően azonban az orvosi kezelés ellenére még aznap reggel meghalt. Halálát a brutális bántalmazás miatt kialakult traumás sokk, illetve kihűlés okozta.

A vádlottak közül a sértettet bántalmazó férfi letartóztatásban várja a tárgyalást, míg bűntársa szabadlábon védekezik. A főügyészség a büntetett előéletű házigazdát különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja és életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben.

Bűntársának segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell felelnie, ugyanis nem nyújtott tőle elvárható segítséget a súlyosan ittas és összevert sértettnek, nem próbált meg orvost hívni hozzá. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

Kiemelt kép: illusztráció