Megtalálták a Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter legénységének harmadik tagját. A harmadik katona holttestét a roncsok alatt találták meg, két társát már a szerdán, a baleset napján megtalálták.

Tájékoztat a miniszter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a baleset miatt összehívott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Honvédség 86. Kiss József Helikopterdandár helikoptere zuhant le Horvátországban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem először vettek részt ezen a gyakorlaton

A lezuhant helikopter fedélzetén „részben az adott gyakorlattípusban nagy tapasztalatú, részben az erre vonatkozó kiképzés alatt álló katonák” tartózkodtak. A magyar katonák évek óta rendszeresen részt vettek azon a gyakorlaton, amely során a baleset történt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Közös vizsgálat

A baleset okait és körülményeit a horvát és a magyar hatóságok közösen vizsgálják. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

Hazatér az állomány

A helyszínen van Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is, aki találkozott a helyszínen lévő katonákkal. A minisztérium közlése szerint a kiképzésen részt vevő teljes állomány hazatér a napokban.

Nehéz terep

Böröndi Gábor azt mondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljeskörű vizsgálat ezért – a fizikai kitettség okán is – várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá.

Találgatások

Éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértő bizottság fogja megállapítani, tette hozzá.

Ez lehetett az ok

A horvát sajtó szerint a helikopter egy drótkötélpálya miatt zuhanhatott le, de ezt az értesülést hivatalosan még egyik oldalról sem erősítették meg. A horvát hatóságok szerint volt egy drótkötélpálya a lezuhant magyar honvédségi helikopter útvonalán, de szerepelt a térképen.

Gyakorlatoztak

A helikopter a magyar fegyveres erők kötelékébe tartozott, éppen gyakorlaton vett részt déli szomszédunknál. Mostanra pedig ki kiderült, hogy a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere, egy Airbus H145-ös szenvedett baleset.

Legdrágább helikopter

Ahogy írtunk róla, a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra. Az akkor Benkő Tibor által vezetett Honvédelmi Minisztérium még 2018-ban jelentette be, hogy vásárolnak egy 20 darabból álló flották, a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Az Airbus H145 széles körben használt géptípus, polgári célokra is használják, de a HM természetesen a katonai verziót vásárolta meg, írja a 24.hu.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

A tragédia után megszólalt a jelenlegi honvédelmi miniszter is, Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, továbbá közölte, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: Wikipedia