A Nyíregyházi Törvényszék január 11-én délelőtt tartott előkészítő ülést társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt indított ügyben, amelyben ásóval és kaszával támadtak egy családra Nyírbátorban.

Elégtételt vettek

Az eset 2019. június 15-én történt, amikor az elsőrendű vádlott V. S. és öt társa az esti órákban vasvillával, ásóval és kaszával mentek egy nyírbátori férfi lakásához. A vádlottak korábbi sérelmeik miatt szerettek volna elégtételt venni – olvasható a frissmedia.hu oldalon.

Életveszélyesen fenyegettek

Amikor a támadók megérkeztek, a sértett felesége megpróbálta elállni az útjukat. Az asszonyt életveszélyesen megfenyegették, utána pedig a házba bemenekülő férfi és fia után indultak.

Erőszakkal jutottak a házba

A bejárati ajtó hiába volt kulcsra zárva, azt erőszakkal benyomták. Ezután az első- és a másodrendű vádlott a családfőt kezdte bántalmazni a náluk lévő eszközökkel, miközben azt kiabálták, „megölünk, összevagdalunk és beteszünk a temetőbe”.

Segítették a két férfit

A többi támadó ténylegesen nem vett részt a támadásban, azonban körbeállták a férfit és bíztatták a két támadót.   

A fiát is megsebesítették

Ezt követően a több sebből vérző sértettet magára hagyták és átmentek a másik szobába, ahova sértett fia menekült. Az elsőrendű vádlott betörte az ajtó üvegbetétjét, amelyen keresztül megsebesítette a fiút, de a szobába nem tudott bejutni.

A sértett túlélte

A sértett férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett. Életét az idejében érkező orvosi segítség mentette meg.

Nem a bántalmazásban hunyt el

A férfi azonban a támadást követő évben meghalt. Az orvosszakértői vélemény szerint nem a bántalmazás okozta a halálát. Az özvegye vitatja a szakértői véleményt. A sértett fia 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ketten beismerték bűnüket

Az elsőrendű vádlott V. S. és fia, a másodrendű vádlott V. S. beismerték bűnösségüket a vádirattal megegyezően és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Velük kapcsolatban a bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül hoz ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék január 20-án.

Folytatják a tárgyalást

Az előkészítő ülésen a többi vádlott nem ismerte be bűnösségét. Velük szemben áprilisban a tárgyalás tartásával folytatja az eljárást a bíróság, a vádlottak részletes kihallgatásával.

Kiemelt kép: illusztráció