Öt év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte az Egri Törvényszék azt az 58 éves, súlyosan mozgáskorlátozott nyugdíjast, aki megkéselte a lakótársát egy idősek otthonában. Az elkövetőt bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Lakótársak voltak

A két mozgáskorlátozott férfi lakótársak voltak egy idősek és mozgásfogyatékosak otthonában. Italozó életmódjuk miatt gyakoriak voltak közöttük a konfliktusok. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Késsel támadt rá

2019 novemberében ittasan összevesztek. A szóváltás során az egyik férfi, kerekesszékével,  odagurult az ágyán ülő másik férfihez és a nála lévő késsel „Megöllek!” felkiáltással több szúró mozdulatot tett társa mellkasa irányába.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Segítséget kért a megszúrt férfi

Két szúrás a férfi bal oldali mellkasát érte, közülük egy áthatoló sérülés közvetlen életveszéllyel járt. A sérült hadonászni kezdett és sikerült kiütnie a kést támadója kezéből. A további dulakodásnak a megszúrt lakó segélykiáltásaira a szobába érkező ápolók vetettek véget.

Idült alkoholista a késelő

A késelő idült alkoholizmushoz társuló, mérsékelt fokú szellemi leépülésben és személyiségzavarban szenved. Ebbéli állapota miatt beszámítási képessége a vádbeli cselekmény idején enyhe fokban korlátozott volt.

Fellebbezett a késelő ügyvédje

A tárgyaláson beismerte a bűncselekmény elkövetését, és bocsánatot kért a lakótársától, aki elfogadta azt. A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása érdekében és további enyhítésért fellebbezett.

Indokolatlan az enyhítés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az enyhítő körülmények ellenére a bűncselekmény jelentős tárgyi súlya miatt további enyhítés nem indokolt.

5 év börtönt kapott

A bíróság 5 évi szabadságvesztés büntetés kiszabását is elegendőnek tartotta, és enyhítő rendelkezés alkalmazásával szabta ki a büntetést, amelynek végrehajtását fegyház helyett börtönben határozta meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lakótársa halálát kívánta

Figyelemmel arra, hogy az elkövető a védekezésre alig képes lakótársa halálát kívánva késével olyan súlyos sérülést okozott, amely az idejében alkalmazott műtéti beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel a halálához vezetett volna, a törvényszék által kiszabott büntetés tettarányos, s a büntetési céloknak is megfelel.

Kiemelt kép: illusztráció