Meglőtt egy 14 éves fiút egy rendőr egy borsodi vadászaton. A férfi ellen vádat emeltek, pénzbüntetést kért rá az ügyészség.

Társas vadászat

A rendőr 2018. novemberében egy vadásztársaság által szervezett társas vadászaton vett részt 13 vadásztársával és 2 hajtóval egy borsodi dűlőben.

Egy nyulat próbált meg elejteni

A vadászat előtt a vadászat vezetője ismertette a balesetvédelmi szabályokat. A vadászat megkezdése után a vadászok és a hajtók egyvonalban haladtak, majd amikor egy cserjés dombra értek, a sort már nem tudták fenntartani és a vádlottól jobbra haladó – 14. életévét betöltött – kiskorú hajtó lemaradt. Ekkor a vádlott egy nyulat próbált meg elejteni, ami a hajtó felé menekült.

Eltalálta a kisfiút

A 33 éves rendőr sörétes vadászfegyverével a domb lejtős irányába a magas fűvel és bokrokkal benőtt terület felé lövést adott le, amely a tőle 39 méterre lévő, láthatósági mellényt és élénk színű sapkát viselő kiskorú hajtót eltalálta.

Karja, combja és a lábszára sérült

A fiú bal alkarjába, bal és jobb combjába, továbbá lábszárába összesen 6 darab sörétlövedék fúródott, amelynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Megszegte a szabályokat

A vádlott a vadászatra vonatkozó szabályokat több ponton megszegte, mivel az előírások szerint.

Lövések:

  • lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyezteti

Követés:

  • tilos a hajtók között kitörő vagy a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni

Völgy felé lövés

  • tilos a vadászlőfegyverrel dombélről völgy felé lőni

Mérlegelés

  •  a lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.

Pénzbüntetést kaphat

A vádlott terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés. A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében pénzbüntetést szabjon ki.

Meghalt a vadász

Nemrég írtunk arról, hogy csőre töltött fegyverével, az autó ablakán keresztül lőtte fejbe a vadászt egy rendőr. A vadász azonnal meghalt. A rendőrrel 2 év 6 hónap fogházat kér az ügyészség. A Kekvillogo.hu teljes cikkét az esetről ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció