Öt ember köszönheti életét a 31 éves korában, tragikus körülmények között elhunyt Szvoboda Bencének. A klasszis motokrossz-versenyző egy csehországi viadalon szerzett fejsérülésébe halt bele. A temetésén elhangzott: „még értelmetlen haláloddal is megmentettél másokat”: a szülők Bence ép szerveit felajánlották transzplantációra, ma már más ember testében dobog a szíve, működik a két veséje, a mája és a tüdeje.

Utolsó útjára kísérték

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy több százan kísérték el utolsó útjára a balatonberényi temetőben a június 14-én, 31 évesen elhunyt motokrossz-versenyzőt, Szvoboda Bencét. A klasszis sportoló egy csehországi versenyen bukott és szenvedett végzetes fejsérülést, miután a mögötte érkező áthajtott rajta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengetegen érkeztek motoros mezben

A tízszeres magyar bajnok sportoló temetésére a család kérésének megfelelőn rengeteg versenyzőtárs, barát érkezett motoros mezben. Beszédet mondott Szvoboda barátja és sajtósa, Nagy Norbert, legidősebb, 82 éves szurkolója, Bognár Péter, valamint a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Hermann Henrik. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Örökre elnémult a motorja

A szertartás során utoljára a tragikus sorsú versenyző motorját is beindították, hogy aztán örökre elnémuljon.

Öt ember életét mentette meg

Az agyhalál beállta után a szülők fontos, emberséges döntést hoztak. Bence még ép szerveit felajánlották transzplantációra. Ma már más ember testében dobog a szíve, működik a két veséje, a mája és a tüdeje. Hogy kiknek az életét sikerült ezzel megmenteni, azt senki, még a szülők sem tudhatják. A beültethető szervek sorsáról egy nemzetközi transzplantációs szervezet dönt, ahol nyilván tartott adatok alapján döntik el, hogy ki lehet az, akinek a teste biztonságosan befogadhatja az idegen szervet.

Külföldi személy is megkaphatta a szervet

Az elhunyt donor tehát nem csupán egyetlen adott országban élő betegeknek nyújthat segítséget, vagyis egy új szívre, vesére, tüdőre, májlebenyre vagy hasnyálmirigye sem csupán a saját országából kaphatja meg a szükséges szervet – írja a Bors.

4-5 órán belül be kell ültetni

Vannak fontos tényezők, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az egyik ilyen, hogy a szívet 4-5 órán belül be kell ültetni ahhoz, hogy az új testben megfelelően működni képes legyen. A temetésen az is elhangzott, hogy talán olyan ember testében dobog tovább ez a szív, aki ettől hasonló teljesítményre lesz képes, mint Bence.

Lelevet írt a baleset okozója

A versenyzőt a balatonberényi temetőben kísérték utolsó útjára. Simon Jost, a cseh versenyző, aki Bence halálát okozta, nem jött el, de levélben megkereste a fiú szüleit és sajnálatát fejezte ki az esettel kapcsolatban.

„Szeretnénk hálás köszönetet mondani”

 „Szeretnénk hálás szívvel köszönetet mondani azoknak az embereknek, akik Bence pályafutását valaha is támogatták, segítették, kitartottak mellette és hittek benne akkor is, amikor sérülés miatt nem tudott motorra ülni. Köszönjük a barátok támogatását, akik akárcsak egy jó szóval, biztatással segítették a magánéletben, vagy szurkoltak a pálya mellett” – ezekkel a gondolatokkal kezdődik Bence szüleinek Facebook-bejegyzése.

„Köszönünk minden imát”

„Köszönjük a rengeteg szívhez szóló bejegyzést, nyilatkozatot, videót, fotókat, részvétet kívánó üzenetet, a gyertyagyújtást a pályákon és a lakhelyén, amivel tiszteleteteket fejeztétek ki Bence iránt! Köszönünk minden imát, melyet az utolsó, kritikus napokban mondtatok Bence gyógyulásáért és köszönjük, hogy eljöttetek erre az idézőjelesen „utolsó futamra” – folytatódott az írás.

Merítsetek erőt Bence küzdőszelleméből!

„Kérjük a motorosokat, soha ne Bence tragédiája lebegjen a szemetek előtt, merítsetek erőt abból a küzdőszellemből, ami annyira jellemezte őt! Vigyázzatok egymásra a pályán, és ha futam közben elfogy a szufla, gondoljatok arra, hogy sokszor Bencét is a szíve vitte célba! Sok sikert fiúk, lányok! Szvoboda Bence apukája és anyukája” – zárultak a szülők szívszaggató sorai. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Szvoboda Bence temetése. Fotó: Facebook.