Vélhetően valamilyen szabályszegés történt, amikor közvetlen közelről eltalálta a 61 éves férfit egy sörétes puska. Évente közel tízezer vadászatot tartanak idehaza, s csak elenyésző esetben történik ezeken valamilyen baleset

A vad helyett társát találta el

Meglőtte a vadásztársát egy férfi Perkáta közelében szombat reggel. Nyulakra és fácánokat céloztak, amikor az egyik vadász a sörétes puskájával véletlenül eltalálta társát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy lett a nyüzsgés

Mindössze az erős szél hallatszott Perkáta külterületén, azonban szombat reggel rendőrök lepték el a környéket: vadászat közben egy férfi sörétes puskával meglőtte az egyik társát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rögvest véget vetettek a vadászatnak

Apróvadakat, nyulakat és fácánokat akartak elejteni, amikor a baleset történt. Azonnal leállították a rendezvényt. „Perkáta külterületén kértek rendőri segítséget február 18-án 9 óra körüli időben, ahol egy vadászat során baleset történt” – nyilatkozta a vármegyei rendőrség szóvivője.

Itt érte a lövedék

Szemerei Péter azt mondta, a rendelkezésre álló adatok alapján a rendezvényen részt vevő 61 éves férfi sörétes fegyverből leadott lövésből eredendő sérülést szenvedett. Közelről találhatta el a társát a vadász, a csatorna információ szerint a hasánál érte a találat.

Pontosan meghatározott paraméterek

Az esethez két mentőegységet riasztottunk a dunaújvárosi mentőállomásról egy férfit súlyos sérülésekkel stabil állapotban kórházba szállítottuk – ismertette a részleteket Méhes Dóra, a mentők kommunikációs munkatársa.Az ilyen vadászatokon mindig ki van jelölve, milyen irányba lehet lőni. Egy szakember szerint hibázhatott a férfi, amikor eltalálta társát.

Még azt is megadják, milyen szögben lehet tüzelni

„Alapvetően a vadászbaleseteknek a túlnyomó része nem vétlen baleset, hanem valamilyen fegyverkezelési hiányosságra, vagy a tiltott lőirányok nem betartására vezethető vissza” – magyarázta az Országos Vadászkamara szóvivője. Az is meg van határozva, hogy milyen szögben lehet tartani a fegyvert éppen azért, hogy elkerüljék a baleseteket.

Nem jó irányba áll a fegyver a balesetek többségében

„Ilyenkor a balesetek többsége abból származik, hogy a már emlegetett tiltott lőirányokat nem veszik figyelembe, ami azt jelenti, hogy olyan irányba áll a fegyvernek a csöve, ahol eltalálhat valamit, vagy valakit” – magyarázta Földvári Attila. A szóvivő szerint a rendőrségi közlemény alapján arra lehet következtetni, hogy adott esetben is ez történhetett.

Nagyon ritkán van baleset

Hozzátette, fácánvadászatnál egyébként a legfőbb szabály az, hogy a fegyver csövön soha nem lehet alacsonyabban 45 fokos szögnél. Jelezte, tavaly mindössze öt esetben történt baleset abból a közel tízezer vadászatból, amelyyet az országban szerveztek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

Kiemelt kép: illusztráció