Akár öt évet is kaphatnak azért, amiért nem a kijelölt helyen, hanem a természetben teszik ki egyikük szemetét. Azbeszt is volt a lomok közt.

Törvénytelen lomtalanítás

A Kecskeméti Járási Ügyészség tájékoztatása szerint a két vádlott közül a fiatalabbik elhatározta, hogy megszabadul a lakóhelyén felhalmozott szeméttől. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Minden, ami ártalmas lehet a környezetre

Azt tervezte, hogy a ház körül felgyülemlett építési-bontási törmeléket, beton-, cserép- és kerámia darabokat, gumiabroncsokat, hullámpalát és kiselejtezett elektromos háztartási berendezéseket tartalmazó nyolc köbméternyi szemetet elviszi.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Közös projekt lett

Az idősebb férfi felajánlotta társának, hogy a hulladékot a saját tartózkodási helyéül szolgáló Nyárlőrinc közeli tanyán lerakhatja. A művelethez béreltek egy utánfutót is. Ez után erre, valami egy, a fiatalabb férfi által használt kisteherautóra felpakolták a hulladékot, majd Nyárlőrinc közelébe mentek vele.

Változott a terv

Itt azonban nem az idősebb férfi ingatlanára, hanem a szomszéd lucernásába rakták azt le. Annak tartalmát az idősebb vádlott átválogatta, a számára hasznosíthatónak vélt anyagokat megtartotta, a többit pedig a saját tanyájának udvarán elégette.

Azbeszt is volt a kupacban

A két férfi hulladékgazdálkodási tevékenység végzéséhez engedéllyel nem rendelkezett, a hulladékot illegálisan szállították és rakták le. A lerakott hulladékban veszélyes hulladéknak minősülő anyagok – így azbesztet tartalmazó hullámpala, valamint kiselejtezett elektromos háztartási berendezések – is voltak.

Rács mögé küldenék őket

Az ügyészség a két férfit veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A fiatalabb vádlott cselekményét felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért az ő esetében ennek utólagos végrehajtására is indítványt tett az ügyészség. Amennyiben bűnösnek találják őket, akkor akár öt év börtönt is kaphatnak.

Súlyosabb büntetések

Az utóbbi időkben jelentősen szigorították ennek a bűncselekménynek a büntetési tételét, így már kettőtől nyolc évig terjedhet a szabadságvesztés, ha valaki 10 tonna, vagy 100 köbméter veszélyes hulladékot helyez el, amely veszélyezteti a környezetet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Úgy gondolták, jó lesz ez itt

Ezt volt szerintük a legideálisabb hely

(Kiemelt képünkön és a cikkben látható fotókon a két férfi által elhelyezett szemétkupac látható.)