Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt. A rendőrség szerint a vezető megbízását azonnali hatállyal visszavonták, míg egy osztályvezető-helyettest felfüggesztettek a beosztásából.

Vesztegetés miatt nyomoztak

Keresztes Imre a közleményében azt írta: „a vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a héten tíz helyszínen, három embert érintően végeztek összehangolt nyomozati cselekményeket, amelyekben mintegy hatvanan, ügyészek és a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vettek részt”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

300 milliós pályázatot írtak ki

A rendőrség oktatással és kiképzéssel foglalkozó, önálló gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége egy ingatlan felújítására áprilisban egy 300 milliós közbeszerzési pályázatot írt ki. A gyanú szerint a pályázatot elcsalták.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lebeszélték, ki nyeri a pályázatot

A nyomozás adatai szerint az ügyben döntésre jogosult gazdasági vezető és egy osztályvezető-helyettes – aki a közbeszerzési eljárás bírálóbizottságának a titkára is volt – már az eljárás előkészítésekor megállapodott egy vállalkozóval. Megbeszélték, hogy a pályázatot úgy fogják befolyásolni, hogy azt az adott cég nyerje el.

Más vállalkozásokat is felkerestek

A két tettes más vállalkozásokat is megkeresett, amelyek ténylegesen nem akarták elvégezni az ingatlan felújítását, ezért – a későbbi nyertes cég vezetőjével egyeztetve – az ajánlatukat magasabb összegben nyújtották be. Mivel a pályázat kiírásakor a vállalási ár volt elsődlegesen a döntő, a bírálóbizottság érvényes ajánlattevőnek a vállalkozó cégét javasolta, a gazdasági vezető pedig ezt a céget jelölte meg nyertesnek, írja az MTI.

Korrupció miatt hallgatták ki őket

Az ügyészség a vállalkozót vesztegetés, míg a két rendőri vezetőt korrupció elfogadása és versenykorlátozás miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A vállalkozó és az osztályvezető-helyettes beismerő vallomást tett, ám a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.

Letartóztathatják a gazdasági vezetőt

A gazdasági vezetőt a nyomozó főügyészség őrizetbe vette és indítványozta letartóztatását.

Fegyelmi eljárás indult

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel azt közölte: az ügy miatt mindkét érintettel szemben fegyelmi eljárás indult.

Visszavonták a gazdasági vezető megbízását

Az országos rendőrfőkapitány a gazdasági vezető vezetői megbízását szerdán, azonnali hatállyal visszavonta. További parancsnoki és személyzeti intézkedéseket a büntetőeljárás előrehaladtával hoznak.

Felfüggesztették az osztályvezető-helyettest

Az osztályvezető-helyettest állományilletékes parancsnoka felfüggesztette beosztásából – közölte a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: Police.hu