A fejszés gyilkosként emlegette a kegyetlen nőt a korabeli sajtó az 1960-as évek végén. A története azért különleges, mert Besze Imréné volt az utolsó magyar halálraítélt nő. Egy piaci kofával végzett előre megfontolt szándékkal, ráadásul előtte is volt már dolga a rendőrséggel.

Napokik tartott a tárgyalás

Nyolc napon át tárgyalta annakidején az Egri Megyei Bíróság Besze Imréné bűnügyét, akit az idős, 72 éves gyöngyösi özvegy kofa, Kertész Lajosné meggyilkolásával, és további 17 másik bűncselekmény elkövetésével vádolt az ügyészség – eleveníti fel az esetet a Borsonline.hu.

Javíthatatlan volt

Az 53 éves Besze Imréné nem először állt életében a bíróság előtt. Tizenhétszer szabtak ki rá ítéletet, s több mint 25 évet töltött börtönökben. Egészen fiatal kora óta, 1936-tól kezdődően követte el a csalások és lopások, a va­gyon elleni bűntettek egész sorozatát.

Az áldozat bizalmába férkőzött

1967 augusztusában ismerkedett meg a gyilkos az áldozatával. Sikerült az idős asszony bizalmába férkőznie, és amikor az a takarékból, összerakosgatott 70 ezer forintjából 60 ezret magához vett.

Fejszével csapott le rá

Ezután a lakására csalta, levelet íratott vele az akkori Csehszlovákiában élő lá­nyának, hogy a pénzét más bankba teszi, majd, hogy a tetemes összeget megkaparintsa, kilenc fejszecsapással megölte a nénit.

Becsomaholta a holttestet

A holttestet alaposan becsomagolta, a fejét rongyba csavarta, nejlonzacskót kötött rá, aztán a tetemet szalmazsákba varrta és a fáskamrába rejtette, majd a kertben elásta és 13 dömber földet hozatott rá, mondván feltölteti a kertet.

Kifizette az adósságát

A gyilkosság után az egész várost bejárta, hogy „mutogassa” magát, és hogy jó barátnője hollétéről érdeklődjön. De annyi esze már nem volt, hogy adósságait csak jóval a gyilkosság után rendezze. Végül az buktatta le, hogy már másnap hajnalban az egyik adósságát, 11 ezer forintot ki is fizette.

Az orvosszakértő is megmondta

Lényeges bizonyíték volt ellene az orvos szakértőknek az a megállapítása is, hogy a bűncselekményt egyedül csak nő követhette el. Erre utalt ugyanis az ütések ereje és a holttest precíz becsomagolása is.

Nem találtak enyhítő körülményt

A bíróság semmi enyhítő körülményt nem talált. Súlyosbítóként értékelték viszont eddigi életvitelét, javíthatatlan, a társadalommal tu­datosan szembeszegülő magatartását.

Kivégezték az asszonyt

A nőt előre kitervelt és nyereségvágyból elkövetett ember­ölés, valamint négyrendbeli visszaesőként elkövetett csalás, háromrendbeli hamis vád bűntettében találta bűnösnek a bíróság, halmazati büntetésként pedig halálra is ítélték. 1969. február 2-án az egri börtön udvarán akasztották fel.

Kiemelt kép: Rendőrautók 1971-ben Budapesten a Mosonyi utcai rendőrség udvarán – Forrás: Fortepan.hu