Elképesztő vihar söpör végig az országon, az ítéletidő a fővárost sem kímélte. Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés – közölte a Mávinform szombaton hajnalban.

Késések

Szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon a Mávinform tájékoztatása szerint. Hozzátették, hogy a forgalom szervezése folyamatban van, a közlekedésről később részletes tájékoztatást adnak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fának ütközött a vonat

A Mávinform arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött. A Balassagyarmat – Aszód vonalon jelentős késésekkel kell számolni. Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához. A Balassagyarmat – Vác vonalon jelentős késések várhatók. Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rengeteg riasztás

Pest vármegyét szombaton kora hajnalban érte el a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, a tűzoltókhoz csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett, túlnyomó részt a pesti oldalról.

Kidőlt fák, leszakadt ágak

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől.

Aluljáróban akadt el egy autó

A 11. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a 10. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

Vízkárok, fakidőlések

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Jelentős a vízkár

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Záporozó villámlások

A BudapestKörnyéke.hu számolt be róla, hogy apokaliptikus vihar tombolt végig a fővároson, több hullámban heves zivatarok érték el Budapestet péntek éjjel. Szinte másodpercenként, ráadásul órákon keresztül villámlott a beszámolók szerint. Úgy tűnhetett, hogy nem is késő éjjel, hanem nappal van, annyira világos volt az ég. Ráadásul a hatalmas lecsapó villámokat és a zivatarokat a főváros több pontján viharos szél kísérte. Nem volt ritka a 70-80 km/h-s széllökés sem az Időkép.hu mérései szerint.

Folytatódhat az ítéletidő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az éjszakai zivatarok döntő része észak felé elhagyja térségünket, azonban a déli órákig még kisebb számban előfordulhat zivatartevékenység. Késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (90-110 km/h) és nagyobb méretű, akár 3-5 centiméteres jég is előfordulhat. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: rengeteg a viharkár a fővárosban, de szerte Pest vármegyében – fotó: illusztráció