Apokaliptikus viharokról számolnak be a különböző fórumokon a fővárosiak, több hullámban heves zivatarok érték el Budapestet péntek éjjel.

Lecsapó villámok

Szinte másodpercenként, ráadásul órákon keresztül villámlott a beszámolók szerint. Úgy tűnhetett, hogy nem is késő éjjel, hanem nappal van, annyira világos volt az ég. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Erős széllökések

Ráadásul a hatalmas lecsapó villámokat és a zivatarokat a főváros több pontján viharos szél kísérte. Nem volt ritka a 70-80 km/h-s széllökés sem az Időkép.hu mérései szerint.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Özönvíz

Özönvíz zúdult a város több részére is, egészen rövid idő alatt 30-40 mm csapadék esett, sőt: Pestszentlőrincen 50 mm csapadékot is mértek. A beszámolók szerint folyamatosan szirénázást hallani, a tűzoltók minden bizonnyal rengeteg bejelentést kapnak a viharkárok miatt.

Bepánikolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éjjel kiadta a legmagasabb fokú, piros riasztást az ítéletidő miatt. Hamar érkeztek is az első tapasztalatok a kommentelőktől. Egyikük, egy hölgy azt írta, hogy korábban ilyet még nem élt át. A 16. kerületben lakik, az ablakából nézte végig a vihart. „Nem akartam elhinni, a filmekben láttam ilyet eddig. Rendesen bepánikoltam”.

Repülnek a virágok

Egy férfi azt írta, hogy a villámlásokat inkább stroboszkóphoz tudná hasonlítani. „Percek óta villog folyamatosan”. Hozzátette, gyakorlatilag vízszintesen esik az eső az erős szél miatt, a könnyebb cserepes virágai repülnek szerte-szét.

Ezer bejelentés

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 6 órakor kiadott közleménye szerint mindeddig több mint ezer bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletükre. Azt írták, hogy a fővárosi tűzoltók, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a Budapest Mentőszervezet folyamatosan dolgozik a viharkárok elhárításán. A vihar a főváros teljes területét érintette, de több agglomerációs településről is érkeztek segélyhívások. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget.

Távozóban

Az OMSZ reggel 6 órakor frissítette az előrejelzését, azt írták, hogy az éjszakai zivatarok döntő része észak felé elhagyja térségünket, azonban a déli órákig még kisebb számban előfordulhat zivatartevékenység.

Figyelmeztetnek

Késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban.

Jégeső és felhőszakadás is jöhet

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (90-110 km/h) és nagyobb méretű, akár 3-5 centiméteres jég is előfordulhat. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: brutális vihar csapott le Budapestre – fotó: illusztráció