Négy év letöltendő börtönre ítélte jogerősen a Pécsi Törvényszék azt a mohácsi házaspárt, akik rendszeresen verték, dolgoztatták, szolgasorban tartották és éheztették a sajátos nevelésű igényű gyermekeiket.

5 gyermeket nevelt a család

A házaspár két saját és a korábban említett három sajátos nevelésű igényű gyerekkel élt egy mohácsi házban, és a nevelőszülők nyolcvanezer forintot kaptak fejenként a sajátos nevelést igénylő gyerekek után azért, hogy vállalták a nevelésüket és a gondozásukat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csicskaként tartották neveltgyermekeiket

A nevelésbe vett kisfiú 2011 végén, míg a két kislány 2012 októberében került a párhoz. Amíg a szülők a két saját gyerekükről rendesen gondoskodtak, addig 2016 nyarától 2017 nyaráig gyakorlatilag csicskaként tartották a három kiskorút.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mérgező anyagokkal takarítottak a gyerekek

Érzelmileg teljesen elhanyagolták, és könyörtelen, sanyargató bánásmódban részesítették mindhármukat. Az alja munkákat végeztették velük, s mindenféle védőfelszerelés nélkül kellett a vécét, fürdőszobát különböző maró anyagokkal és vegyszerekkel kipucolniuk.

Szolgamunkát végeztettek a kisfiúval

A sajátos nevelést igénylő kisfiúnak kellett lehúznia a vécét a saját gyerekeik után, de az ő feladata volt többek között az is, hogy összeszedje a kutyagumit, felsöpörje az udvart, és bevásároljon a családnak reggelente az iskolába indulása előtt.

Súlyos büntetéseket kapott

Ha nem a házaspárnak megfelelő módon végezte el a rá bízott feladatokat, akkor különböző büntetésekben részesítették. Előfordult, hogy fakockákon kellett térdelnie vagy nem engedték meg neki hogy beszéljen az anyukájával telefonon.

Jobb kaját adtak saját gyermekeiknek

A házaspár a saját maguk és gyermekeik részére bőségesebb, minőségibb étkezést és élelmezést biztosítottak, mint a nevelt gyerekeknek.

Nem adtak meleg ruhát a gyerekekre

Emiatt a kicsik rendszeresen éhesen érkeztek az iskolába és az óvodába. Az elkövetők a sértett gyerekeket szakadt, nem az évszaknak és az időjárásnak megfelelő ruházatba öltöztették, mely miatt a kislányok hűvösebb időszakban állandóan átfagyva érkeztek meg az oviba.

Nem fürdették őket

A személyes higiéniájukról sem gondoskodtak. A kiskorúak nem tisztálkodhattak a pár fürdőszobájában, hanem egy lavórban kellett egyedül fürdeniük, és még erre sem került sor napi rendszerességgel.

Nem vettek nekik ajándékot

De az érzelmi fejlődésüket sem biztosították: ünnepi alkalmakkor kizárólag a saját gyermekeiknek vettek ajándékot, és nem engedték meg nekik, hogy részt vegyenek a farsangon, vagy az óvodai kirándulásokon.

Nadrágszíjjal verték a gyerekeket

A házaspár és a gyerekeik nem a keresztnevükön, hanem az általuk kitalált gúnyneveken szólították a sajátos nevelésű igényű gyerekeket. Rendszeresen előfordult, hogy  nadrágszíjjal, seprűvel, puszta kézzel verték el őket valamiért, majd több napig nem engedték őket iskolába, illetve óvodába, nehogy kiderüljön, mit művelnek.

Az osztályfőnök vette észre a bántalmazást

Egy ilyen bántalmazásra került sor 2017 június 8-án is, amikor a férfi bottal verte el a kisfiút azért, mert kinézett a ház kapuján. Másnap a gyerek osztályfőnöke észrevette a bántalmazás nyomait, és azonnal értesítette a gyámhatóságot.

Másik nevelőszülőkhöz kerültek

Ezt követően a kislányok más nevelőszülőhöz, a kisfiú pedig gyermekotthonba került. A férfi két évet a nő pedig másfél évet kapott elsőfokon.

Négy évre ítélték őket

A házaspár mindkét tagja tagadta a bűnösségét és felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék azonban súlyosított a minősítésen és kényszermunka bűntettében is bűnösnek mondta ki az elkövetőket, majd négy évre felemelte a büntetésüket. Az ítélet jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció