Fontos változást hoz a jövő év az autósoknak, mert egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítaniuk kell a napi matricákat is mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára. Lázár János már be is jelentette, hogy mennyit kell majd fizetniük az egynapos autópályamatricáért.

Jön az egynapos matrica

5150 forint lesz a huszonnégy órás matrica, amit 2024. március elsejétől vezetnek be – mondta el Lázár János a gazdasági bizottság ülésén hétfő délelőtt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyibe kerül majd a matrica

A miniszter egy képviselői kérdésre válaszolva elmondta: 5150 forint lesz az egynapos matrica, amit 2024. március elsejétől vezetnek be. Az már ismert volt eddig is, hogy a kormány bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A EU irányelv alapján vezetik be

Az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban közölte, hogy egy 2024. március 24-ei végdátumot szabott meg az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta nevű irányelve.

Bevételkiesést okoz

Az egynapos jogosultság lényegében bevételkiesést jelent az országok számára az útdíjrendszereiben, mivel egy drágább útdíjtermék helyett egy olcsóbb megvásárlására ösztönöz. A változásnak a magyar központi büdzsé nem igazán örül, inkább a tranzitforgalom számára pozitív. 

Drasztikus áremelés

Még októberben tették közzé, a 2024-es autópályamatrica-díjakat. Az autósok komoly díjemelkedéssel számolhatnak minden kategóriában, és ugyanez igaz a pótdíjak, pótdíjkülönbözetek esetében is.

Inflációkövető áremelés

Az áremelés mértékéről fontos tudni, hogy egy rendelet szerint automatikusan követi az adott év augusztusában mért inflációs értéket, ami idén 16,4 százalék volt.

Itt vannak az új tarifák

A D1-es kategóriában a 10 napos matrica 900 forinttal lesz drágább (6400 forint), a havi 1460 forinttal (10 360 forint), míg az éves matrica 8070 forinttal (57 260 forint) drágul. A vármegyei matrica a D1-es kategóriában 880 forinttal lesz drágább és 6600 forintba kerül majd.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció