Minden követ megmozgattak, s egy nap alatt elkapták azt a fiatalt, aki szörnyűséges dolgokról kezdett el posztolni különféle fórumokon. Alaposan elterveztett mindent, azonban tettét már nem vihette véghez.

Külföldről érkezett a jelzés

Március 29-én az Interpol irodája értesítette a magyar rendőröket, hogy az egyik külföldi hatóság egy közösségi online oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Akadt több ilyen poszt is

Innentől kezdve a magyar hatóságok azon voltak, hogy rajtaüssenek a felhasználón, s mindez 24 óra alatt sikerre vezetett. Egy 17 éves fiú volt az, aki a már említett chatfórumon közzétette az ominózus bejegyzést. Aztán elég hamar kiderült, hogy nem csak ez az egy poszt köthető a nevéhez.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Alaposan felkészült

Több közösségi oldalon is hangott adott abbéli szándékának, hogy lövöldözni fog valamelyik iskolában és ha nagykorú lesz, akkor ehhez megvásárolja az elkövetés eszközét is. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt.

Amerikára figyelt

Eltökéltségére utalt, hogy be akart iratkozni egy lőtérre, hogy elsajátíthassa a megfelelő technikát. Emellett rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, ahol az Egyesült Államokban a közelmúltban történt, ilyen jellegű bűncselekményekről számolnak be.

A fővárosba szállították

Egy esetleges tragédia megelőzését mindenek elé helyezve a rajtaütés a jelzés másnapján megtörtént. Így március 30-án este, msikolci otthonában elfogták a fiatal fiút, akit aztán Budapestre szállítottak, majd gyanúsítottként hallgattak ki emberölés előkészülete miatt.

Súlyos börtönéveket kaphat

Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A fiút kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bírósági meghallgatására ma délelőtt került sor, ahol a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását. A fiatalkorú fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el.

Nem ártalmatlan mindent csak úgy írogatni

A rendőrök az eset kapcsán felhívták különösen azon fiatalok figyelmét, akik sokat töltenek az online térben, hogy az interneten bármely közösségi oldal – még ha zártnak tűnik is – nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak, vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

Mindig lépni fognak

Hangsúlyozzák, hogy a magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön. Éppen ezért minden esetben a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszik a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

Ezt tanácsolják

Egyúttal kérik, hogy aki úgy érzi, külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal! Az interneten számos ilyen krízisközpont megtalálható, több közülük a nap 24 órájában elérhető. Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, az jelezze ezt a hatóságok felé – olvasható a rendőrség felhívása. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt pedig a már említett videó az elfogásról

(Kiemelt képünk is ebből a videóból származik.)