A rendőrségi adatok szerint az elmúlt évben összesen 561 darab gépjárműre, ebből pedig 351 személyautóra adtak ki körözést. A toplista élén egy meglepő típus található. A körözési toplistát a cikkünk alján éred el!

Fájdalmas esemény

A gépjárművek eltulajdonítása, különösen a casco nélküli, Magyarországon többségben lévő áldozatoknak rendkívül fájdalmas következménnyel járó esemény, ezért az évtized egyik legszimpatikusabb rendőrségi története a tolvajok látványos visszaszorítása. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Izgulhat több márka tulajdonosa

Az ORFK most kiadott friss táblázataiból a kedvező összkép mellett ugyanakkor az is kiolvasható, hogy néhány márka tulajdonosai mégiscsak izgulhatnak – írja a Vezess.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Simson motor az élen

Valószínűleg kevesen gondolnának arra, hogy Magyarországon Simson motorokra adott ki a rendőrség a legnagyobb számban körözést. Nagy kérdés, miért viszik ennyire a 35-40 éves motorokat.

1 millió forint

A Hasznaltauto.hu-n jelenleg 63 darab Simsont hirdetnek 300-500 ezer forint közötti áron, 18 kismotort pedig 500 ezer és egymillió forint között. Ellopni pedig nem nagy művészet: elég bedobni egy közepes kisbusz belsejébe, vagy berúgás után vihető is.

Opeleseknek is rossz hírünk van

Az egykori NDK-s motormárka után az Opelek következnek. Opelből 6140-et kínálnak eladásra, közben 60-ra adtak ki körözést tavaly. De nézzük az összes gépjárműtípus helyett csak az autókat.

Több autó, több lopás

A feketelista első öt helyezettje pontosan azonos sorrendben követi a márkákat a forgalomban lévő darabszámuk szerint, vagyis abból lopnak a legtöbbet, amiből amúgy is a legtöbb van.

Több Volkswagent lopnak

Fontos változások azonban kiolvashatók a cikkünk alján látható táblázatból. 2020-ról 2021-re megugrott például a Volkswagenek lopása, közben felére esett a Fordok eltűnése, 15 százalékkal nőtt a Suzuki személyautók körözése és újra ott van a Lada a top 20-ban.

Jó hír a Ford tulajoknak

Összességében szerencsére alacsony számokról beszélünk, ezért a pár darabos változásokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. A Ford-tulajdonosoknak azért mindenképpen jó hír a százalékosan igen jelentős javulás.

Alkatrésznek lopják

A kedvező folyamatok elindulása annak is köszönhető, hogy a rendőrség egyre több autólopásra szakosodott bandát kapcsolt le. Az ellopott autók többsége azért nem kerül elő soha, mert a rendkívül szigorú határellenőrzés miatt szinte lehetetlen kivinni egy lopott autót az országból, inkább alkatrész lesz belőlük, pillanatok alatt szétszedik őket.

Autótolvajok elleni nyomozócsoport

„Ha kint vannak a vadászok, pihennek a vadak” – érzékeltette a helyzetet Némedi Gábor alezredes, akinek a vezetésével 2014 áprilisában felállt az autótolvajok elleni önálló nyomozócsoport az ORFK-n. Többek között elérték, hogy bűncselekménynek számítson a hazai jogrendszerben, amikor egy gépjármű kompjúterében átírják az alvázszámot.

Illegális nyomda

Sikerült több alvázszámátütő műhelyt lefülelniük, kulcsmásolókat, számítógépeseket vontak eljárás alá, felszámoltak több illegális nyomdát a BRFK társosztálya és a NAV bevonásával. Ezekben mások mellett hamis forgalmik és matricák is készültek. Az autótolvajok elleni küzdelemben tehát nem áll rosszul a rendőrség, de az alábbi táblázat azt mutatja, nincs még vége a harcnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A friss autólopási toplistát ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rendőrségi elfogás – Forrás: Rendőrség