A pollenallergia, közismertebb nevén a szénanátha közelmúltbeli kutatások szerint minden ötödik honfitársunk életét megkeseríti. Az allergiát okozó virágpor februártól novemberig megtalálható a levegőben. A pollenszezon a mogyoró kora tavaszi virágzásával kezdődik meg, hogy aztán az éger, nyírfa, kőris, fűzfa és a pázsitfűfélék pollenszórásával folytatódjon. 

Mi a parlagfű keresztallergia?

A parlagfű pollenek júliustól október végéig okoznak kellemetlen tüneteket. A tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, a torok viszketése mind a szénanátha jelei. A nemkívánatos tüneteket nem csupán gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni, de a védekezést érdemes időben elkezdeni, akár egy légtisztító készülék bevetésével.

Amikor az allergia jeleit tapasztaljuk, allergiateszt segítségével megtudhatjuk, mi váltja ki a tüneteket. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a teszt téves eredményt mutat. Ennek oka lehet a pollenek közötti, illetve a pollen és étel közötti keresztallergia. Ebben az esetben – habár csak az egyik allergénre alakult ki érzékenység – a teszt szerint mindegyikre allergiás a szervezet.

A pollenek közötti keresztallergia például a parlagfű és fekete üröm közötti rokonság miatt alakul ki, mivel a két növény virágzása közel azonos időre esik. A pollen és ételek közötti keresztallergia a parlagfű viszonylatában adódhat a paradicsom, uborkafélék, dinnyék fogyasztásakor. 

Egyéb allergének a levegőben – kint és bent

Bár a parlagfű a legismertebb allergén, jó, ha tudjuk, hogy nem minden allergiás tünetért felelős. Kültéren a szálló porszemek, virágpor, állati szőrök és mikroszkopikus bőrlemezkék mind-mind irritálóan hathatnak a szervezetre. Ezek ellen valóban a leggyorsabb védekezési mód az allergia elleni gyógyszerek használata. De mi a helyzet a belterekkel? 

Az irodába, otthonunkba ugyanúgy bejutnak az allergének. Itt másképp is védekezhetünk ellenük, ha nem szeretnénk folyamatosan az allergia elleni orvosságokba kapaszkodni. A napi porszívózás, pollenháló felszerelése, lakástextíliák gyakori mosása sokat enyhíthet a panaszokon. A haj és arcszőrzet is “megfogja” a levegőben szálló virágport és apró részecskéket, ezért többszöri mosása javasolt. Ezek a tevékenységek azonban időigényesek és nem hoznak tartós eredményt. 

Légtisztító készülékek az egészséges levegőért otthonunkban

Hatásosan védekezhetünk az allergének ellen belső terekben az Airfresh webáruház elektromos légtisztító készülékeinek a segítségével. 

Ezek a korszerű berendezések hatékonyan számolnak le a levegőben található mikroszkópikus méretű szemcsékkel ugyanúgy, mint az állatszőrökkel. A legjobb készülékek több típusú szűrővel üzemelnek. Így míg az előszűrővel megkötik az állati szőrt, nagyobb elemeket, a HEPA-szűrővel a gombaspórákat, mikroszemcséket. Az aktívszén-szűrő a szagokról, dohányfüstről, az ózongenerátor pedig otthonunk vírusmentes levegőjéről gondoskodik.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.