A háziállatok többsége – beleértve a macskákat is – sajnos rövidebb életű, mint az ember, így minden gazdinak fel kell készülnie arra, hogy előbb vagy utóbb kedvence is megöregszik. Persze gondos odafigyeléssel még így is együtt tölthetnek pár felhőtlen évet, de ehhez nélkülözhetetlen, hogy a gazdi tisztában legyen az öreg állat gondozásának sajátosságaival.

Mikortól számít öregnek egy macska?

Az általános vélekedés szerint egy macskaév hét emberi életévnek felel meg, de azért ma már tudjuk, hogy ennél árnyaltabb a kép, hisz az egyes fajták várható élettartama különböző. A macskák általában 10 éves kortól számítanak öregnek, mindazonáltal elélhetnek akár 15-16 évig is. Persze ehhez a gazdi odafigyelése is nagyban hozzájárul.

Megváltozott táplálkozási szokások

Egy idősebb macseknak más mennyiségű és összetételű táplálékra van szüksége, mint egy ereje teljében lévő felnőtt példánynak. Nekik javasolt például a Petgurunál kapható Royal Canin tápok közül az Ageing széria, ami kifejezetten a 12 évesnél idősebb cicák igényei szerint készült.

Ebben a korban a cicák foga és fogínye érzékenyebbé válhat, emiatt puhább, könnyebben rágható táplálékra van szüksége. Az emésztés és az anyagcsere lassulhat, emellett a cica már nem olyan aktív, így kevesebb energiát használ el a nap folyamán.

Ezért fontos, hogy könnyen emészthető, és alacsonyabb energiatartalmú (de vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő) élelemhez jusson, amitől nem fog elhízni, ugyanakkor nem lesz tápanyaghiányos sem.

Az idős cicák számára készült prémiumminőségű eledelek szerencsére maradéktalanul teljesítik ezeket az elvárásokat, így érdemes az eddig használt eleséget lecserélni egy ilyenre. Megfelelő táplálás mellett a macska hosszabb ideig megőrzi egészségét, aktivitását és jó közérzetét.

Gyakoribb látogatás az állatorvosnál

Az éves állatorvosi vizsgálat eddig is bevett szokás volt nálatok, ugye? Nos, most, hogy kedvenced szép korba lépett, érdemes ezt egy kicsit sűríteni, és fél évente felkeresni a rendelőt. Ugyanis az emberekhez hasonlóan az állatoknál is a kor előrehaladtával nagyobb az esély az egyes betegségek kialakulására, hiszen gyengül az immunrendszerük, emiatt a szervezetük már nem képes megfelelően védekezni. 

A gyakoribb vizitek viszont segítenek időben felismerni a problémákat, így a gyógyulásra is jóval nagyobb az esély. Ha bekövetkezik a baj, és esetleg műtétre van szükség, akkor hallgass a dokira, és ne halaszd sokáig a beavatkozást, mert a cica élete bánhatja az elkésett segítséget!

A testi és mentális frissesség megőrzése

Habár az öreg cicák már kevésbé aktívak, nekik is szükségük van arra, hogy mozgással tartsák karban a testüket, így ösztönözd az állatot a mérsékelt, de rendszeres fizikai aktivitásra különböző játékokkal.

A mozgást igénylő játékot kombináld fejlesztő, mentális kihívást igénylő feladatokkal, így a macska a teste mellett az agyát is kondiban tartja, így tovább megőrizheti szellemi frissességét. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.