Ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy kizárólag patikában vásároljunk gyógyszereket és orvosok sosem reklámoznak ilyen termékeket. Persze azért a zsaruk is figyelnek.

Könnyen nagy baj lehet

Akár életveszélyes állapotba is kerülhet az, aki tisztázatlan eredetű gyógyszereket kezd el szedni – hívta fel a figyelmet csütörtöki tájékoztatásában a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csodaszer, ami segíthet

Mindezt annak apropóján közölték, hogy a Készenléti Rendőrségen még két évvel ezelőtt indult nyomozás különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban. Ezeket jellemzően valamilyen csodaszerként hirdették a csalók.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyre pofátlanabbak lettek

A meggyőzés érdekében elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Persze az érintettek erről semmit sem tudtak, ráadásul vaskos hazugságokat állítottak portékájukról is. Egy idő után már szintet léptek a gátlástalanságban.

Engedély? Az meg minek…?!

A közösségi oldalakon is elkezdték hirdetni és az ismert emberek arcmását felhasználták. Ők persze semmiféle szerződést nem kötöttek a forgalmazóval, semmit sem tudtak a termékről. Nevüket, arcukat engedély nélkül használták fel, s nem egyeztettek velük ebben a kérdésben.

Volt minden, mint a búcsúban

A nyomozás előrehaladtával kiderült, az ilyen módon reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. A fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden.

Apránként léptek előre

Aztán a felugró ablakokban az egyes reklámok más-más webfelületekre irányították a gyanútlan internetezőket. Később ahogy haladtak előre az időben, egyre több feljelentés érkezett a rendőrségre, a nyomozók pedig már konkrét cégekhez is eljutottak.

Hatástalan áruk

Az eredmény pedig gyorsan jött: 150 raklapnyi terméket foglaltak le és 130 készítményt vettek górcső alá. Talán nem meglepő, de a hivatalos vizsgálatok megállapították, nincsen bennük olyan összetevő, amely az ígért hatást kiváltaná.

Sokat megsemmisítettek

Mivel a szálak külföldre is vezetnek, ezért a zsaruk már külföldi kollégáikkal is felvették a kapcsolatot. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így a múlt héten már 22 tonnányi terméket vittek el a raktárból, majd zúztak össze.

Veszélyes az internetről vásárolni

A zsaruk ennek kapcsán mindenkit arra figyelmeztetnek, ne vásároljon ismeretlen eredetű és összetételű, be nem vizsgált, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező termékeket. Ráadásul ezek tisztázatlan minősége további kockázati tényezőket is jelenthet.

Rizikós döntés

Éppen ezért jelezték, az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket, bevizsgálatlan tabletta akár káros is lehet a szervezet és egészségét teszi kockára az, aki az interneten rendel gyógyszert. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk a rendőrség helyszíni szemléjén készült, forrás: police.hu.)