Elképesztő, hogy éveken keresztül a brit fővárosból működtette unokázós csalásokra szakosodott bandáját a borsodi férfi. Luxuséletet élt a nyugdíjasoktól elszedett pénzből, most azonban hosszú időre börtönbe kerülhet.

A szigetországból bűnözött

Noha sem írni, sem olvasni nem tud, mégis M. Olivér volt az egyik legnagyobb, unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet vezetője. A férfi Londonból követte el a bűncselekményeket, és irányította cimboráit. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem segített a távolság

Három év alatt közel százmillió forintot csaltak ki a nyugdíjasoktól. A banda lebukása után vezérük Angliában bujkált azonban a magyar rendőrség kérésére a Scotland Yard elfogta a férfit. Kiadatási tárgyalása októberben lesz. Áldozataikat különféle mesékkel csapták be.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egyszerű, de hatásos trükk

Akadt, amikor mentősnek, tűzoltónak, vagy éppenséggel rendőrnek adták ki magukat. Egy jól bevált séma mentén dolgoztak: ha az idősek nem fizetnek, akkor nem csak unokájuk, de az egész család is nagy bajba kerülhet. A történet sokszor sajnos nagyon hatásos volt.

Legidősebb áldozatuk okozta vesztüket

A jellemzően 80 és 90 közötti nyugdíjasok annyira megrémültek, hogy bármit megtettek volna unokájukért, s fizettek a bűnözőknek. Így jutottak el egy százéves bácsihoz is, aki gyanút fogott, hogy nem stimmel valami, ezért nem is fizetett. Ellenben szólt a hatóságoknak – vagyis de facto ő okozta bukásukat.

Téves látszat

„Kazincbarcikán mindenki ismeri Olivért. Mindig is egy igazi csibész volt, azt azonban soha nem gondoltuk, hogy ilyen aljasságra is képes” – mondta egyik ismerőse. A városban úgy tudták, hogy fizikai munkát végez a brit fővárosban. „Még mondtuk is a haverokkal, hogy megemberelte magát. Sajnos, nem így lett” – fűzte hozzá.

Csak a címeket kapták meg

Úgy tudni, hogy a férfi egyik legnagyobb cinkostársa ugyancsak Londonban élt. Ők ketten voltak a szellemi vezetők. A futárok csak a címeket kapták meg tőlük. Így nekik annyi volt a dolguk, hogy bepattanjanak a kocsiba és begyűjtsék az orvul szerzett pénzt.

Közel két évtizedet kérnek rá

„Olivér bűntársára 19 év börtönt kért az ügyészség. Nincs mit szépíteni, nagyon elítélendő amit tettek, de ennyit kegyetlen gyilkosok szoktak kapni” – jelentette ki a férfi ügyvédje. Lichy József hozzátette, reméli, hogy ügyfelének nem kell ennyi időt a rácsok mögött töltenie.

Többen is lehetnek

Az esetről beszámoló Blikk megjegyzi, hogy a bűnszervezet több mint 90 embert károsított meg, azonban minden bizonnyal több bűncselekmény elkövetése szárad lelkükön, mivel az idősek sok esetben nem tesznek feljelentést, amikor áldozattá válnak.

Így szerezte meg az adatokat

M. Olivér egyébként királyként élt Londonban az orvul szerzett pénzekkel. Az idősek elérhetőségeit adathalász módszerekkel szerezte meg, majd egy angliai számról tárcsázta őket meséjével. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)