Újabb szabálytalan budapesti autóst buktatott le a fedélzeti kamera.

Szabálytalan előzés

„Mindenkit is megbüntetett” címmel tett közzé fedélzeti kamerás felvételt a Budapesti Autósok közössége. A 2022. február 19-én készült videón az látszik, ahogy egy autó sofőrje a 14. kerület Keresztúri út–Kerepesi út kereszteződésnél lévő hév átjárónál, miután a lámpa zöldre váltott, a záróvonalat átlépve szabálytalanul megelőzte az előtte álló kocsit. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Indokolatlan fékezések

Ezt követően pedig többszöri indokolatlan fékezéssel veszélyeztette a mögötte haladókat. Végül a bal oldali sávból szabálytalanul jobbra fordult, mellyel további szabálysértéseket követett el, írta meg a police.hu.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Itt a videó az esetről:

Három hónap eltiltás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a felvétel alapján azonosította a gépkocsi vezetőjét. A közlekedési szabályok megsértése miatt a férfival szemben a 14. Kerületi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében március 16-án pénzbírságot szabott ki, és három hónapra eltiltotta a vezetéstől.

Tízezrek vezetnek jogsi nélkül

A szabálytalan autózás Magyarországon egyáltalán nem ritka, amint azt a minap a BudapestKörnyéke.hu is megírta egyre többen vezetnek Magyarországon jogosítvány nélkül. Legutóbb például egy 15 éves srácot fogtak el az M3-as autópályán, aki egy mobiltelefont cserélt el egy régi verdára, azzal autózott a sztrádán. A rengeteg baleset miatt a politikusok is felfigyeltek a problémára, ezért szigorítottak, már bűncselekménynek számít, ha valakit eltiltottak a vezetéstől, mégis volánhoz ül. Sokan a legnagyobb gondnak azt tartják, hogy lebukás esetén aránytalanul kevesebbe kerül a büntetés a jogosítvány megszerzésének több százezer forintos költségeinél.

Van jogsid, de nincs nálad: akár 20 ezres helyszíni bírság

A friss rendőrségi statisztikák szerint évente tízezernél is több olyan autóst fognak el a rendőrök, akik jogosítvány nélkül vezetnek. Ennek három kategóriája van: A legegyszerűbb eset, ha valaki rendelkezik érvényes, az adott kategóriára kiadott jogosítvánnyal, ám az épp nincs nála. Ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, büntetési tétele 10 vagy 20 ezer Ft, attól függően, hogy a helyszínen vagy utólag fizetjük be a bírságot.

Lejárt a jogsid és vezetsz: akár 45 ezres helyszíni bírság

Súlyosabb az ún. engedély nélküli vezetés szabálysértés, amely többféleképpen valósulhat meg. Ebbe a körbe tartozik az, ha az érvényes orvosi alkalmassági igazolás hiánya miatt a jogosítvány „lejárt”, ha az illető az általa éppen vezetett járműkategóriára nem rendelkezik vezetői engedéllyel (pl. személyautóra van jogsija, de teherautót vezet), vagy ha egyáltalán nincs jogosítványa – írja a Vezess.hu. 

Bevonták a jogsid és vezetsz: őrizetbe vehetnek, 12 hónap börtön is lehet a büntetés

Szintén ide tartozik, ha bűncselekmény gyanúja miatt bevonják a vezetői engedélyt (pl: balesetet okozott az elkövető, felmerült a közúti veszélyeztetés, ittas vagy bódult vezetés gyanúja.) Ilyenkor tehát van érvényes vezetői engedély, de azt a hatóság bevonta, azaz a vezetési jogosultság szünetel. Ha valaki ennek tudatában ül volán mögé és elkapják, szabálysértési eljárás indul. A szabálysértési hatóságnak lehetősége van az elkövetőt őrizetbe venni és 72 órán belül bíróság elé állítani. Az esetek jelentős részében a pénzbüntetés és a járművezetéstől való eltiltás lehet a szankció, de az akár letöltendő, 12 hónapig terjedő elzárás sem rendkívüli. 

Nincs jogsid, mégis vezetsz: 90 ezres bírság, feljelentés

Aki autózik látja, mennyi olyan látványosan aluliskolázott sofőr vezet autót, akik két mondatot sem tudnak folyamatosan elolvasni, így kizárt, hogy képesek lettek volna bármikor is KRESZ-vizsgát tenni, mégis autót vezetnek. A jogsi nélkül autózók másik csoportja azok, akik nem is akarnak vacakolni a jogosítvány megszerzésével, mert kicsi az esély a lebukásra és ha el is kapják őket sokkal olcsóbban megússzák a büntetést, mint amibe egy jogosítvány megszerzése kerül. 

További részletek ebben a cikkünkben:

24 750 ember bukott le tavaly

A rendőrségi adatok szerint 2019-ben 14 015 helyszíni bírságot, és 25 135 szebálysértési eljárást indítottak jogosítvány nélküli vzetés miatt. 2020-ban ez a két szám együtt 13 680, míg 2021-ben 24 750 volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: BP-i Autósok Közössége videorészlet