A Magyar Közút a kamionok holtterének veszélyeire figyelmeztet legutóbbi videójában. Hátborzongató látni, hogy mennyire könnyen kerülhetünk veszélybe az utakon – és gyakran nem a kamiont vezető sofőr hibájából!

Láthatatlanná válhatunk

Egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen beláthatatlan a sofőrök számára. Ezeken a területeken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az abszolút holttér

Vannak olyan területek, amelyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat. Akadhat azonban olyan rész is, amelyre semmilyen rálátása nincs. Ezt nevezzük abszolút holttérnek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy lát minket

A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni, így például egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről, és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret.

Lássuk az ő oldalukat!

Hazánkon keresztül jelentős mennyiségű nehézgépjármű halad át, és a belföldi kamionos forgalom sem csekély. Éppen ezért tartotta fontosnak a Magyar Közút, hogy bemutasson pár példát arra, miért fontos személyautósként, motorosként, de akár kerékpárosként és gyalogosként is egy kicsit a kamionosok oldalával is foglalkozni.

Valós szituációk

Az elmúlt időszakban két olyan esetet is rögzítettek a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerái, amelyek ezeket a helyzeteket valós szituációkon keresztül mutatják be. Szerencsére személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Videón a balesetek

Figyeljünk egymásra

A Magyar Közút figyelmeztet: vezetésnél, előzésnél, sávváltásnál, vagy az úttesten való áthaladásnál számoljunk azzal is, hogy mit láthatnak és mit nem a kamionosok a vezetőfülkéből. „Vigyázzunk és figyeljünk egymásra! Biztonságunk egymás kezében van” – fogalmaznak.

Három kamion rohant egymásba

Alig két napja, csütörtökön történt egy halálos kimenetelű kamionbaleset az M4-es autóutat az M0-sal összekötő útszakaszon, Üllőnél. Ahogy arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, három magyar kamion rohant egymásba, a balesetben az utolsó szerelvény sofőrje, egy 64 éves férfi halt meg a helyszínen.

Kisteherautó sofőrje halt meg

Korábban pedig egy kisteherautó és egy kamion ütközött össze frontálisan a 4-es számú főút 196. kilométerénél Hajdú-Bihar vármegyében, Kaba és Hajdúszoboszló között. A kisteherautó vezetője olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció