Évek óta tartó betegség, depresszió és több családi probléma is kínozta azt a 16 éves fiút, aki még januárban vetette ki magát egy panelház 10. emeletről, Budapesten. Tamás édesanyja szeretné mások tragédiáját is megelőzni, ezért részletesen mesélt arról, mi vezetett az öngyilkossághoz.

Leugrott a legfelső szintről

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról idén januárban, hogy egy 16 éves fiú, látszólag mindenféle előzmény nélkül, öngyilkosságot követett el a fővárosban. Tamás éppen az édesapjánál volt, amikor egyszer csak felment a legfelső szintre, majd leugrott. A kamaszon sokan próbáltak segíteni, de minden igyekezet kudarcot vallott, a harmincméteres zuhanást nem élte túl. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Azt hitték a lakók, hogy karambol történt

A fiatal összetört testét egy házaspár vette észre, akik éppen kutyát sétáltattak a kislányukkal. A lakók közül többen egy óriási puffanásra lettek figyelmesek, ám először csak arra gondoltak, hogy biztos két autó ütközött össze. Ám később kiderült: sokkal nagyobb a baj. Az újraélesztésben segédkező lakó a lapnak elmondta, hogy a fiún nem látszott semmiféle külsérelmi nyom. Miután az idősebb férfi leért az emeletről, a házaspárral együtt értesítették a mentőket, majd hamarosan a fiú édesapja is megjelent, aki szintén segíteni próbált a magatehetetlen fiatalon.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Semmi jel nem utalt a szörnyűségre

A fiú az édesapjánál volt éppen vendégségben, ám egyszer csak – nem tudni miért – úgy döntött, hogy kimegy a folyosóra sétálni. A 17 éves tini felment a 10. emeletre, ahol kinyitotta a szemétledobó mellett lévő ablakot, majd elszánta magát a végzetes lépésre.

Sok volt a probléma

„Tamás életében számos probléma összeadódott. Az édesapjával három évig húzódott a sajnos kissé hangosra sikerült válásunk. A fiam mellkasi aszimmetriával született. 4-5 éves korában közölte az orvos, hogy amikor a szervezete fejlődésnek indul, az állapotából komolyabb problémák is adódhatnak” – mondta az elhunyt fiú édesanyja, Ágnes.

Fájdalmak gyötörték

Ahogy Tamás cseperedett, a bal oldala egyre inkább elkezdett befelé, a jobb oldala kifelé nyomódni. A bordák a fiú tüdejét is folyamatosan nyomták, ami állandó fájdalommal járt. A fiú alig tudott állni, és ülni, és csak a bal oldalán volt képes feküdni. Mindezek ellenére nem mentették fel testnevelésből, igaz, a tanár toleráns volt.

21 éves korában műthették volna meg

„Az orvosok kijelentették, hogy amennyiben Tamás nem kerül életveszélybe, csak 21 éves korában műtik meg, ugyanis az operáció kockázata túlságosan nagy az adott kor előtt. Attól lehetett tartani, hogy a beépített lemez spontán benyomódhat a mellkasban és átszúrhatja a tüdőt” – mondta a gyászoló édesanya.

Szégyellte magát

A fiút zavarta a kinézete, ezért csak a mellkasát takarva volt hajlandó bárhova elmenni. Szégyellte magát, de a depressziójával nem akart pszichológushoz járni. Édesanyja úgy gondolja, ha időben értest volna az online terápia lehetőségéről, megelőzhető lett volna a tragédia.

Muszáj együttműködni

 „Akármilyen konfliktus is felmerül egy házasságban, muszáj együttműködni, hiszen annak hiányát mindenképpen a gyermek sínyli meg a legjobban. Mindig törekedni kell a legharmonikusabb együttműködésre. A fiam nem szeretett volna választani köztem és az apja között, hiszen mindketten közel álltunk hozzá” – fogalmazott Ágnes.

Vegyék észre, ha baj van!

 „Mindenkit arra kérek, ha azt veszi észre a gyermekén, hogy hirtelen fogyni kezd, nincs étvágya, sápadtabb a bőre, és az öngyilkosságot emlegeti, hallja meg a vészharangot! Tamás azt mondogatta, hogy inkább meghalna, minthogy olyan életet éljen, ami rá várhat. Sajnos, nekünk nem sikerült megakadályoznunk az öngyilkosságot” – mondta Ágnes a Borsnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt! 

Kiemelt kép: a januári tragédia helyszíne. Fotó: archív