Megszámlálhatatlan azon esetek száma, amikor hős bajtársak mentik meg valakinek az életét. Közúti baleset, lakástűz, rosszullét – a mentők bizony emberi tragédiákat akadályoznak meg azzal, hogy időben kiérkeznek a baj helyszínére. De van, hogy csak akadályozzák a munkájukat.

Indokolatlan hívások

Egy rendre megjelenő jelenségre hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ): azt tapasztalják ugyanis, hogy rengeteg az indokolatlan mentőhívás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Máshol segíthettek volna

Legutóbbi posztjukban több olyan esetet is felsoroltak, ahol valójában nem volt szükség a mentők segítségére, mégis riasztották őket. Ami azért érdemel említést, mert előfordulhatott, hogy más eseteknél számítottak a segítségükre.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem volt szükség ellátásra

„Különleges élményben” volt része annak a fővárosi esetkocsinak a hét elején, ami csak olyan eseteknél járt a nappalos szolgálatában, ahol nem volt szükség mentőellátásra – írja az OMSZ. Ez azonban csak a helyszínen derült ki.

Megtévesztette a mentésirányítót

Három esetben is a bejelentő konkrétan megtévesztette a mentésirányítót, és olyan egészségügyi probléma miatt foglalta le a mentőegységet, amin a sürgősségi kompetenciákkal rendelkező életmentők tudnak legkevésbé segíteni.

Meggyógyította a sziréna hangja

Jártak például egy családi veszekedésnél, ahol végül is senki nem sérült meg. Egy 20 év körüli „eszméletlen” férfit pedig a közeledő sziréna hangjával sikerült meggyógyítani, aki a jószándékú bejelentőt is hátrahagyva elszaladt a mentő érkezése előtt.

Máshol segíthettek volna

„Ugyan bajtársaink megkönnyebbültek, amiért egyik helyszínen sem kellett beavatkozniuk, mégis csalódottan zárták a napot, hiszen más eseteknél talán segíthettek volna” – hangsúlyozza a mentőszolgálat.

Ilyenkor hívhatjuk a 112-t

Felhívták a figyelmet, hogy a 112-es segélyhívót mentőellátás céljából akkor hívhatjuk, ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.). De hívhatjuk őket baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén is.

Szülés, fájdalom, riasztó panasz esetén is

De akkor is segítséget kérhetünk a mentőktől, ha például megindult egy szülés, illetve a fennálló terhesség alatt valamilyen rendellenesség következik be. Erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelése (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.) esetén szintén mentőt kell hívni.

Telefonon is segítenek

Tudatta azt is az OMSZ, hogy a segélyhívás fogadása, az alapadatok rögzítése után az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója viszi tovább a segítségnyújtást. A szakember a megfelelő mentőegység riasztása mellett telefonon keresztül is segítséget nyújt az elsősegélynyújtásban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció