Fontos mérföldkőhöz érkezett Budapest: ebben az évben felújították az 1000. gyalogátkelőhelyet! A zebrafelújítási program szerves része a főváros közlekedésbiztonsági stratégiának, a cél az, hogy minden fővárosi gyalogátkelő kifogástalan állapotban legyen. A tervek szerint 2030-ig felére, 2050-ig pedig nullára csökkenne a halálos közúti balesetek száma Budapesten – írta Karácsony Gergely főpolgármester.

Felújították az ezredeiket

„Fontos mérföldkőhöz értünk: ebben az évben felújítottuk az 1000. gyalogátkelőhelyet! A Budapest Közút Zrt. 2023-as célkitűzését ezzel megvalósítottuk. A zebrafelújítási program szerves része közlekedésbiztonsági stratégiánknak. Célunk az, hogy minden fővárosi gyalogátkelő kifogástalan állapotban legyen, így ez a program is hozzájárul majd a biztonságos és akadálymentes közlekedéshez” – írta posztjában Karácsony Gergely. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csökkenés nullára

„Terveink szerint 2030-ig felére, 2050-ig pedig nullára csökkenne a halálos közúti balesetek száma Budapesten” – tette hozzá Budapest főpolgármestere.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Legyen közvilágítás is!

„Arra is szeretnénk kéri, hogy rendes közvilágítás is legyen a zebráknál, mert esőben sötétben egy sötét ruházatot viselő gyalogost félhomályban nagyon nehéz észrevenni” – írta egy kommentelő, reagálva a hírre.

„Ez csak elmélet”

„Nullára csökkenteni a halálos balesetek számát, csak elmélet… Gyakorlatban, az embereken múlik az odafigyelés. De úgy legyen, akár holnaptól is az utakon. Minél több jelzőlámpa, útburkolat festés, ez sokat segít a megelőzésben. Nagyon jó, hogy minél több helyen lesz aszfaltba épített jelzőfény is” – írta egy fővárosi lakó.

Az 1000. zebra

2023.11.03. Az ezredik zebra felfestése a Kondorosi út és a Sáfrány utca kereszteződésénél.

Felszíni gyalogos-összeköttetés

Szeptemberben írtuk arról, hogy a mindennapi életet nagyban megkönnyítő fejlesztést hajtottak végre a budapesti Nyugati téren: közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút. A gyalogosátkelőkkel egyidőben kerékpáros-átvezetések is létesültek a Nyugati térnél. 

Három zebra

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet, ezek: a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és a déli oldalon, valamint a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen.

Kényelmes és biztonságos átjárás

„Hosszú évtizedek után ezzel nemcsak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengénlátó közlekedők számára vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak sem kell lépcsőzni azért, hogy átjussanak a kereszteződésen” – írta a fejlesztést bejelentő BKK.

Egybefüggő kerékpárhálózat

A gyalog közlekedők mellett a kerékpárral vagy rollerrel haladók is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. Kialakították a korábban megépült védett kerékpársávok folytatását a csomóponton keresztül, így egybefüggő hálózat jött létre a környéken. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az ezredik felújítás. Fotók: Facebook/Karácsony Gergely