A hírhedt perben azzal vádolták a fiatalembert, hogy bombát akart robbantani egy társával Kézdivásárhely főterén 2015-ben.

2018. július elején Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Az ügy már ekkor számos ellentmondást hordozott magában.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban.

Az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek – olvasható az MTI közleményében.

Végül Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A kézdivásárhelyi fiatalok letartóztatása után hetekig tüntettek a városban. Elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Az ügy továbbra sem logikus, hiszen a veszély terroristának tartott Szőcs Zoltánt most kiengedték, ám Beke István feltételes szabadon bocsátását ugyanaz a bíróság elutasította.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Kékfény.com