Itt, a Kékvillogó oldalán is beszámoltunk arról a halálos balesetről, ami szeptember 3-án történt az M3-as autópálya, Budapest irányába vezető oldalának 72-es kilométerében. A balesetben egy személy a helyszínen életét vesztette és az első információk szerint további három személy megsérült. Az MKIF Zrt. – Az ország útja friss posztja szerint a baleset elkerülhető lett volna.

Tíz járműben esett kár

A helyszínről származó információk szerint összesen 10 jármű volt érintett a balesetben, több ütközés is történt egymás után. A heol.hu hírportál úgy tudja, a karambolban elhunyt utas kirepült a járműből, valószínűleg nem volt bekötve. A súlyos sérülteket mentőhelikopter szállította el, egy ember életét azonban már nem lehetett megmenteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elkerülhető lett volna

Az esetről az MKIF Zrt. – Az ország útja adott ki most tájékoztatást a közösségi oldalán, posztjukban arról írnak, a tragédia feltehetően elkerülhető lett volna. „Sokat vívódtunk az elmúlt két hétben, hogy a következő videót közzé tegyük-e. Halálos balesetről készült felvételt, kegyeleti okokból soha nem adunk közre – de az, ami szeptember 3-án az M3-on történt, nem hagyott nyugodni minket. Az a halálos baleset ugyanis, – a felvételek alapján – odafigyeléssel elkerülhető lett volna” – olvasható a bejegyzésben, ami így folytatódik:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Figyelemfelhívás

„Azért, hogy felhívjuk a figyelmet és így később esetleg megmentsük mások életét, arra sarkalt bennünket, hogy tiszteletben tartva az elhunyt emlékét és a család gyászát, de tájékoztassuk a közvéleményt. A baleset előtti pillanatokat megmutatjuk, de a balesetet magát már nem. Ott, kegyeleti okokból, megállítjuk a videót.”

Esett az eső

„A felvételen látszik, hogy esik az eső, a forgalom erős, sokan nem tartják a követési távolságot. Van, aki automata világítással közlekedik, így ilyenkor hátrafelé csak a féklámpa fénye világít. A videó tanulsága szerint többen is egyszerűen nem az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekednek. Úgy váltanak sávot, hogy nem várják meg, míg ezt biztonságosan meg tudják tenni – ezzel váratlan fékezésre kényszerítenek másokat.”

Fantomdugó

„Emiatt és a kis követési távolság, valamint a nagyobb sebesség miatt úgynevezett fantomdugó alakul ki, miután többen fékezni kényszerülnek. Valós ok nélkül, de megáll a sor. Az álló kocsisort néhányan ki tudják kerülni – az utolsó pillanatban. Már itt is több balesetveszélyes helyzet alakul ki, míg végül valaki belemegy az egyik álló autóba. Koccannak. Az így kialakult forgalmi helyzetbe érkezik egy terepjáró, amely végül nem tud megállni és négy másik autót összetör. De ezt már nem mutatjuk” – írják a poszban.

A tanulság

Na, de mi ebből a tanulság? Egyfelől, hogy a baj akár egy pillanat alatt is megtörténhet. Továbbá fontos, hogy mindig a látási viszonyoknak megfelelően vezessünk, tartsuk be a követési távolságot, ha nedves az út, legyünk még elővigyázatosabbak, az automata fényszóró helyett, kapcsoljunk rendes világítást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A felvétel itt nézhető vissza:

Kapcsolódó:

Halálos tömegbaleset az M3-ason: tíz autó ütközött, mentőhelikopter jött a sérültekért

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel videorészlet – Forrás: MKIF Zrt. – Az ország útja