Az urak ügyesen kitalálták a bizniszt: lopott vagy csalással megszerzett olasz autókat, német papírokkal hoztak be Magyarországra. 96 eddig elégedett autótulajdonos most nagyon megszívta, mert a rendőrség lefoglalta a járművét. Talán ők sem tudták, mennyire átverték őket. A kiváló áron, megvigyázott állapotban, makulátlan német papírokkal vásárolt autót valójában bűncselekménnyel nyúlták le az igazi tulajdonostól.

Lopott autók

A Készenléti Rendőrség 11 magyar, 5 olasz, 2 román és 1 líbiai férfivel szemben folytat eljárást. A különböző nemzetiségű elkövetők ellen még 2019-ben kezdett el nyomozni. A nyomozás során kirajzolódott, hogy a gépjárműveket, munkagépeket a származási országban ellopták, vagy kölcsönbe és lízingbe vették, majd a bérleti-, illetve lízingdíjat utánuk nem fizették meg. Sok esetben az így eltulajdonított gépjárművek, munkagépek alvázszámát át is ütötték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tökletesnek látszó papírok

Az autókat a forgalomba hozatal érdekében hamis iratokkal látták el. Egyes esetekben még azzal nehezítették meg a jármű nyomon követését, hogy a hamis papírokkal kicsalt járműveket Németországban ideiglenesen forgalomba helyeztették, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba.  

Magyar banda

A magyarországi székhelyű bűnelkövetői csoport tagjai külföldről, főként Olaszországból származó, gépkocsikat szállítottak Magyarországra. A nyomozás során az azonosított gépjárművek és elkövetők száma folyamatosan nőtt.

Munkagépeket is loptak

Több nyomozás is egyesítve lett, továbbá sikerült azonosítani egy hasonlóan Olaszországból származó, lopással, sikkasztással, csalással érintett munkagépekre szakosodott bűnelkövetői csoportot is. 

Olasz-magyar biznisz

A gépjárműveket a bűnelkövetői csoport tagjai vagy Olaszországban megvásárolták, és azokat Magyarországra szállították és itt már piaci áron eladták. Némedi Gábor rendőrezredes tájékoztatása szerint az olyan feketepiaci csomópontokban, mint Budapest, Szentendre vagy Bács-Kiskun megye kerültek eladásra a járművek.

Tolvajok, csalók, orgazdák

A feltárt elkövetők közül elfogásra kerültek azok – a többségben külföldi állampolgárok –, akik a gépjárműveket Magyarországra eladásra hirdették, illetve szállították. Továbbá elfogásra kerültek a gépjárműveket, munkagépeket hazánkban megvásárló, azok értékesítésében közreműködő orgazdák is.

A pénz tartotta össze a bandát

A beszerzett adatok alapján a nyomozásban több erre szakosodott elkövetői kör rajzolódott ki, azok tagjai között a hierarchikus felépítés nem volt kimutatható, a szerveződésük alapja az anyagi kötelékből származó érdekközösség volt.

Nemzetközi nyomozás

A magyar rendőrök által folytatott nyomozás külföldi szálai miatt az ügybe az Europolon keresztül bekapcsolódtak a német és olasz nyomozók is, majd együttműködési megállapodás alapján közös nyomozó csoportot hoztak létre. A hatékony és konstruktív kooperációnak köszönhetően sikerült a bűnbanda valamennyi tagját elfogni, és 96 járművet – köztük 78 személygépkocsit, 16 mezőgazdasági vontatót és építőipari munkagépet, valamint 2 kamiont – lefoglalni.

Évekre börtönbe kerülhetnek

A bűnbanda terhére számos bűncselekmény elkövetése róható: különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés és közokirat-hamisítások, vagyis a tettesek sok évre börtönbe fognak kerülni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt a rendőrség tájékoztatója

Itt pedig az elfogásról készült videó

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából