Jelenleg a világ ingatlanjainak 12 százalékában, vagyis a világon több mint 250 millió otthonban használnak okos riasztó-rendszereket. Ebbe beletartoznak a távvezérelt lámpák, az infravörös érzékelők, az okostévék, valamint az újgenerációs vezeték nélküli biztonsági rendszerek is. Az előrejelzések szerint az okosotthon rendszereket használók száma a következő öt évben duplázódni fog.

Ezért fontos az új biztonsági rendszer

A vezeték nélküli és távoli webkamerák használata ugyan segít abban, hogy lássuk, mi zajlik otthonunkban, ha nem tartózkodunk ott, de nem riasztja el a betörőket, csak rögzíti merre és mit csináltak. Ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, sokkal fejlettebb és összetettebb biztonsági rendszer szükséges. Az intelligens újgenerációs betörésvédelmi rendszerek, már nem csak kamerákkal, hanem szenzorokkal és szirénákkal is felszereltek, vezeték nélküli hálózathoz csatlakoznak, és valós időben azonnal módosítható minden beállításuk az okostelefonokra telepített applikáció segítségével. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Újdonságok

Az újgenerációs betörésvédelmi rendszerek alapját a különféle érzékelők vagyis szenzorok adják. Az infravörös érzékelők azonnal, valós időben jelzik, ha kinyílik egy ajtó vagy ablak, de ugyanígy működnek a rendszerhez csatlakoztatott vezeték nélküli kamerák is, amelyek csak akkor kapcsolnak be, ha mozgást érzékelnek.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Riasztási értesítés

A hagyományos riasztók élesítése és hatástalanítása is általában egy falra szerelt vezérlőpulton történik, amit a bejárati ajtó közelében helyeznek el. Ezeket mára egyre jobban kiismerték a betörők, akik Magyarországon évente 12 ezer otthonba jutnak be. Az intelligens riasztást használó rendszerekhez egy okostelefonra telepített alkalmazásra van szükség, így akár az otthonon kívül is változtatható a rendszer beállítása, vagy fogadni lehet a bejövő riasztásokat, és ellenőrizni azokat.

Egyszerű telepítés

Az újgenerációs betörésvédelmi rendszereket már közel sem annyira bonyolult telepíteni, mint elődjeiket. Sokszor mi magunk is fel tudjuk szerelni, összehangolni az egész rendszert, persze egy szakértő azért nem árt.

Ezek is érdekelhetnek!

Megugró kereslet

Idén várhatóan 99 milliárd dollárt, vagyis elképzeli is nehéz 30 ezer milliárd forintot költenek okosotthon eszközök vásárlására a világon, ráadásul a szakértők szerint ez a következő öt évben a duplájára fog emelkedni. Az amerikai háztartásokban egyre népszerűbb az okosrendszerek használata, és egy reprezentatív felmérés szerint az okosrendszereket vásárlók 37 százaléka az újgenerációs biztonságtechnikai rendszereket tartja a legjobb betörés elleni eszköznek.

Fontos szempontok a vásárlás előtt

A legtöbb intelligens riasztórendszer különböző érzékelőket kínál saját rendszerük kiépítéséhez, a szükséges kombinációhoz figyelembe kell venni az ajtók és ablakok számát, valamint a telepítési magasságot, például érdemes minimum másfél méteres magasságba helyezni a belső érzékelőket, hogy ne reagáljon a kisállatokra. Ugyanígy érdemes beltéri és kültéri kamerákat is felszerelni.

Tartalék áramforrás

Az egyik legegyszerűbb módja az otthoni riasztórendszerek leállításának a betörők részéről, ha elvágják a házba bekötött elektromos vezetéket. Ezért érdemes olyan okoseszközt vásárolni, ami tartalék akkumulátorral is rendelkezik, így egy esetleges áramkimaradás esetén is tovább működik, képes riasztani, és rögzíti, ha betörés történt.

Megfizethetőség

Az egyik legnagyobb előnye az újgenerációs biztonsági rendszereknek, hogy megfizethetőek, már 80 ezer forintból megvásárolható egy alap rendszer, ami tartalmaz egy központi vezérlőt, számos érzékelőt és akár kamerákat is. További szenzorokkal és kamerákkal is bővíthetők, ráadásul akár utólag is hozzáadhatóak a rendszerhez. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Good Housekeeping, Vezeték nélküli biztonsági rendszer – Forrás: PixaBay