Az emberek ma már szeretnek egyre több mindent saját maguk megoldani, pláne ha az otthonuk modernizálásáról, csinosításáról van szó. Ám amíg egy polcot felszerelni vagy egy falat kitapétázni viszonylag egyszerű, addig például falat csempézni, zuhanykabint beépíteni vagy vízvezetéket szerelni már nem sokan állnak neki saját kútfőből.

A bejárati ajtó cseréje viszont sokaknak dilemmát okoz, hisz az internetes videókban nem is tűnik nehéznek. Valóban érdemes szakit keresni a feladatra, vagy nyugodtan nekiállhatunk mi magunk is? Mielőtt belekezdenénk, gondoljuk át az alábbiakat!

Rutin és szakértelem híján nem biztos, hogy sikerül

Lehet, hogy videókban egy egyedi bejárati ajtó beépítése nagyjából annyira tűnik bonyolultnak, mint egy villanykörte kicserélése, de ne feledjük, hogy aki a munkafolyamatot demonstrálja, az valószínűleg hivatásszerűen foglalkozik nyílászáró cserével. Neki már persze, hogy ez csak egy rutinfeladat, hisz egy nap akár több alkalommal is végigcsinálja. 

Aki viszont mindenféle gyakorlat és szaktudás nélkül vág bele, az hamar rájön majd, hogy közel sem ennyire egyszerű a dolog, hisz rengeteg mindenre oda kell figyelni. A régi ajtó kiszedésekor vigyázni kell a falra és a vakolatra, az új beépítését pedig úgy kell megoldani, hogy ne csak stabilan illeszkedjen, hanem a vízszintes és függőleges elemek milliméterre pontosan egyenesen álljanak. 

Ehhez nemcsak speciális szerszámok, hanem megfelelő háttértudás is szükséges. Elrontani pedig igen könnyű, amivel csak még több galibát okozunk. 

Ha nem stimmel a méret…

Amennyiben a házunk újabb építésű, és a mai szabványoknak megfelelő méretűek az ajtónyílások, akkor elég csak a hozzá illeszkedő sztenderd méretű ajtót kiválasztani, és nem lesz gond. No de nem mindig ennyire egyszerű a helyzet, sok olyan ingatlan akad ugyanis, aminél nem ekkorák a falnyílások. 

Itt a legjobb opció az egyedi ajtó rendelése, viszont a méréseket nagyon pontosan kell elvégezni, ahol szintén sok hibát lehet véteni. Persze a fal átalakításával lehet korrigálni a dolgot, de ez plusz idő és költség. Sokkal egyszerűbb már az előzetes felmérést is szakemberre bízni; még jobb, ha az a cég végzi, aki az ajtót is le fogja majd gyártani. A magyar tulajdonban lévő Nívónál erre van is lehetőség.

Meddig tart a beszerelés?

Egy rutinos szerelőcsapat számára egy ajtócsere nagyjából 2-3 órás feladat, és minimális felfordulással jár, ráadásul a szakik többsége rendezett környezetet hagy maga után. Ezzel szemben aki egyedül, laikusként áll neki a beszerelésnek, annak akár egy teljes napja is rámehet, ráadásul még így sem biztos, hogy tökéletesre sikerül. 

Nem egyszerűbb akkor inkább szakemberekre bízni a munkát, akik elvégzik helyettünk az egész procedúrát, nekünk pedig csak gyönyörködni kell a végeredményben?

Ha hibázunk, akár a garancia is elúszhat

Ne feledjük, hogy a gyártó csak a rendeltetésszerű használat mellett bekövetkezett, vagy gyártási hiba miatti károsodásra vállal garanciát, a szakszerűtlen beépítés által okozott károkra nem.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: nivo.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.