A rendőrség is keresi azt a 12 éves Pest megyei lányt, akit állítólag Szentendrén raboltak el. Édesanyja azt írta a Facebookon, hogy lányát egy fekete autóba tuszkolták be.

Szentendréről tűnt el

Szentendrén, a Bükkös pataknál látták utoljára hétfőn a 12 éves kislányt. Édesanyja azt írja a neten, hogy egy fekete autóba szállt be, amiben 3-4 férfi ült. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrség is keresi

A szülők a rendőrségen is bejelentették a Vastag Barbara Vanda eltűnését, és mindenkit arra kérnek, hogy ha látták valahol, akkor értesítsék a rendőrséget.

Őt keresi a rendőrség

Vastag Barbara – Forrás: Facebook

Személyleírása

Barbarát nagy erőkkel keresik. Személyleírása: 161-165 cm magas, haja hátig érő barna (mahagóni tónusú), szeme színe szintén barna, termetes testalkatú.

Állítólag két fiúval ment el

A BudaPestkörnyeke.hu kereste a kislány édesanyját, de eddig nem reagált a megkeresésünkre. Viszont a Facebookon az asszony megosztott egy bejegyzést, amelyen két kamasz korú fiú láthat. A posztban azt írják, a kislány állítólag velük ment el.

Korábban is eltűnhetett otthonról

A bejegyzés alatt a kislány egyik állítólagos ismerőse azt írja, hogy Barbara nem először tűnt el otthonról. A szüleivel több konfliktusa is volt, emiatt mehetett el otthonról. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szökéses időszak

Több mint ötven gyermek került fel csak idén januárban az eltűnt gyermekek rendőrségi listájára. Mindannyian 12–17 év körüliek, többségükben a félévi bizonyítványuk miatt szöktek meg. A rendőrségi statisztikák szerint év végén is megnő az eltűnések száma. Szerencsére ezek a szökések csak pár napig tartanak, de az otthonukból önkényesen távozó kiskorúak fel sem fogják, ezzel a kalanddal milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Családi viták a háttérben

Ha ilyen esetben a fiatalok nem kerülnek elő, a tizennyolcadik születésnapjuk után átkerülnek a keresett felnőttkorúak személykörözési nyilvántartásába, ahol most 1180 eltűnt felnőtt szerepel. A tíz év alatti gyermekek eltűnésének a hátterében minden esetben egy családi vita, válás vagy gyermekelhelyezési per áll.

Bűnbandák hálója

Az Europol felderítőinek tapasztalata szerint a több hónap óta eltűnés miatt keresett 14–18 év közötti lányok szinte mindegyike prostituáltak futtatásából élő bűnbandák hálójába került, akik vagy színlelt szerelmi kapcsolattal vagy erőszakkal vették rá erre a gyerekeket. A magyar rendőrség 2020-ban hat ilyen ügyben indított büntetőeljárást.

Kiszolgáltatott helyzet

A szökésben levő kamaszok bekerülhetnek olyan drogos, bűnözésből élő bandákba is, amelyek jogsértések elkövetésére veszik rá őket, illetve könnyen áldozattá válhatnak, hiszen a szökésből fakadó kiszolgáltatott, magányos helyzetükben kirabolhatják, bántalmazhatják őket.

Az első 1-2 nap a sorsdöntő

Szakértők szerint az eltűnés kezelésében sorsdöntő az első 24–48 óra, amely idő alatt átfésülhető az eltűnés helyének környéke, érdeklődni lehet a gyermek barátainál, tanárainál, és fel kell venni a kapcsolatot a hatóságokkal és a családsegítővel.

Innen tűnt el Barbara

Kiemelt kép: Vastag Barbara Vanda – Forrás: police.hu