Emberölés bűntettében és négy kiskorú gyermek veszélyeztetésében mondta ki bűnösnek a Szombathelyi Törvényszék pénteken első fokon azt a csepregi házaspárt, amely halálra éheztette két és fél éves kisfiát, és nemtörődömségével a többi gyermekét is veszélyeztette.

Elítélték a szülőket

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, amely kimondta azt is: egyikük sem bocsátható feltételesen szabadságra. Az ítélettel megvonták mindkét szülői felügyeleti jogait, továbbá véglegesen eltiltották őket minden olyan foglalkozástól, amelynek során 18 év alatti nevelését, felügyeletét, gyógykezelését végeznék. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhanyagolták a gyerekeiket

A házaspár nem gondoskodott megfelelő módon a gyerekek ellátásáról és neveléséről, rendszeresen bezárták, órákra magukra hagyták őket, a súlyos testi fogyatékossággal született kisfiút pedig gyakran ütötték, a halála előtt pedig legalább négy hónapon keresztül éheztették.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elsorvadt az izomzata

A kisfiú csontra soványodott, izomzata szinte teljesen elsorvadt, és noha halálát közvetlenül egy bakteriális fertőzés, gennyes tüdőgyulladás okozta, az orvosszakértői szakvélemény szerint a folyamatos éheztetés miatti legyengült állapota is a halálához vezetett volna.

Hol volt a védőnő?

A bírósági tárgyalás során felmerült, vajon mennyire hibáztathatók a családdal kapcsolatba került szociális és egészségügyi szakemberek – védőnő, háziorvos, család- és gyermekvédelmi szolgálat – azért, mert nem vették észre, hogy a gyermekek veszélyben vannak.

Palástolták a mulasztásaikat

Az ítéletben a törvényszéki bíró emlékeztetett arra, hogy a Covid-járvány idején a szakembereknek is kapcsolattartási nehézségeik voltak, illetve a szülők mindent megtettek azért, hogy mulasztásaik ne derüljenek ki: az elhanyagolt lakást kitakarították, a gyerekeket a látogatások előtt kimosdatták.

8 kilóra fogyott

Az orvosszakértői vélemény szerint azonban a kisfiú halála előtt néhány héttel a szakembereknek már látniuk, tapasztalniuk kellett volna, hogy a két és fél éves kisfiú egészségileg milyen rossz állapotba került, a súlya 8 kilóra csökkent.

Nem vitték orvoshoz

A törvényszék az ítéletben megállapította: a szülők fizikailag és érzelmileg is elhanyagolták a gyermeket, nem vitték orvoshoz, amikor bakteriális fertőzés miatt gennyes tüdőgyulladásban szenvedett, a kisfiú végletesen legyengült állapota hozzájárult a halálához.

Eldöntötte, hogy nem törődik vele

A bíróság rámutatott: az emberölés bűncselekménye mulasztással is megvalósítható. Az ölési szándékot pedig alátámasztotta az anya korábbi vallomása, amelyben a vádlott kimondta: „elhatároztam, hogy nem törődöm vele, és tudtam, hogy ebbe bele fog halni” – idézte a pénteki tárgyaláson a bíró.

Fellebbeztek a szülők

Az elsőfokú ítélet ellen az asszony és védője, valamint az apa és védője is a büntetés enyhítéséért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn az esetleges fellebbezés bejelentésére. Az ítélet nem jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszínelés a csepregi háznál – Forrás: police.hu