Két évvel ezelőtt váratlanul hatalmas lángok csaptak fel a szentendrei Spar áruház raktárából, az üzlet teljesen leégett. Nemrég megállapodást kötött a város a Sparral, hogy egy modern üzletközpontot alakítanak ki a leégett bolt helyén, csakhogy az alapozás során kiderült, hogy egy óriási temető van a leendő új Spar alatt. A régészek is ledöbbentek a több száz holttest látványától. A munka csúszik, a szentendrei Spar csak nem akar felépülni…

Óriási lángokkal égett a Spar

Ahogy azt elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megírta, 2021. április 7-én kigyulladt a Spar áruház Szentendrén a HÉV végállomásánál. Óriási lángok csaptak fel az épületből, menekült ki merre tudott. Rengeteg tűzoltó érkezett a helyszínre, a füst a város szinte minden részéről, sőt Budapestről is látszott. A Spar dolgozói időben kijöttek, nem sérült meg senki. Úgy tudjuk egy hibás ventilátor gyulladt ki a raktárban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Félelmetes volt

A tűzeset éjszakáján elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjút Szentendre polgármestere. Fülöp Zsolt akkor így fogalmazott: „Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak.” Azóta eltelt két és fél év, a Spar pedig már nagyon hiányzik a helyieknek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így égett a Spar

Ég a szentendrei Spar
Tűz a szentendrei Sparban – Forrás: Facebook

Végre elkezdődött a bontás

Legutóbb fontos előrelépés történt: bontással megkezdődött az építkezés. Október 5-én, csütörtökön délelőtt a bontás jelképes megkezdéseként Fülöp Zsolt polgármester az egyik tartóoszlop támasztópilléréből vágott ki egy darabot. Az új áruház a hozzátartozó parkolókkal a régitől mintegy száz méterre, a jelenlegi murvás parkoló területén áll majd, és a tervek szerint 2024 végéig elkészül, csakhogy közbejött valami.

Hatalmas temető a Spar alatt

Az építkezés előtt régészeti feltárás indult meg. A szakemberek ugyanis úgy tudták egy avar kori temető van a környéken a föld alatt és néhány sírt biztos találnak. Ehhez képest egy óriási temetőre bukkantak 250 sírral, tehát itt már 1500 évvel ezelőtt is nagyobb település lehetett.

Óriási település volt itt

A váratlan eseményről Szentendre polgármestere is beszámolt. “A várakozásokkal ellentétben nem 40-50, hanem több mint 250 avar sírt tártak fel a munkaterületen. Az elmúlt hetek rossz időjárása sajnos lassította az ásatásokat, és a hét végén a karácsonyi szünetre leállnak a régészeti munkák. Jó hír viszont, hogy januártól a régészek tervei szerint bővített létszámmal dolgoznak majd a feltáráson.” – írta Fülöp Zsolt

Huzatos hely

De kik voltak az avarok és hogy kerültek Szentendrére? Az avarok eredetében nincs teljes egyetértés a történészek között. Egy biztos 1500 évvel ezelőtt, tehát 560 környékén a Kárpát-medence az ő birodalmuk volt, aztán később kiűzték őket. Nem véletlenül mondják, hogy a népesség jövés-menését tekintve huzatos hely volt a mai Magyarország területe is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Az egykor lángoló Spar és egy most megtalált csontváz