Egy visszaeső bűnöző nem sokkal szabadulása után egy mindössze 16 éves fiút szerzett maga mellé, majd cigivásárlás ürügyén megtámadtak és halálra vertek egy nyugíjas férfit. Ezért a bűncselekményért nem volt kérdés a halálbüntetés, de a fiatal bűntársat megmentette a kora. Újranyitottuk egy 60-as években történt Csongrád megyei rablógyilkosság aktáját.

Áldozat és tettes is halott

Elsősorban nem a bravúros rendőrségi nyomozás, hanem az elkövetők életkora, aljassága és brutalitása miatt emlékezetes az a rablógyilkosság, ami 1971-ben történt Csongrád városában. Egy nyugdíjas, a családjának besegítő férfi ártatlanul halt meg, egy gyilkost pedig felakasztottak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kegyetlenül, nyereségvágyból

A kevés korabeli tudósítások egyike szerint a szegedi megyei bíróság tárgyalóterme zsúfolásig megtelt, amikor 1971. november 9-én ítéletet hirdettek a 28 éves Kablár Tibor és bűntársa, a fiatalkorú D. L. bűnügyében. Tibort különösen kegyetlen módon, nyereségvágyból elkövetett emberölésben ítélték halálra, míg társát ugyanezért 12 évi szabadságvesztéssel sújtották.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Országjáró bűnözők

Kablár Tibor nem volt ismeretlen figura az akkori büntető-igazságszolgáltatásban, hiszen korábban összesen már majdnem tíz évet ült. Utolsó büntetéséből 1971 nyarán szabadult feltételesen, hogy aztán rögtön összeálljon egy nővel, akivel afféle „országjárókként” újabb bűncselekményeket követtek el.

Saját ruháját adta neki

Így keveredtek Szegedre, aztán Csongrádra is, ahol ruhákat loptak. Kablár akkor került a fiatalkorú D. L.-ék lakására, amikor el akarta adni a lopott holmit. Azt mondta, üldözi a rendőrség, mire a 16 éves fiú saját ruháját adta oda neki. Később elmentek cigit venni egy trafikba, ami a Felszabadulás útja 70. szám alatt volt (ezt az utat ma már Csongrádi útnak hívják). Mindez július 22-én történt.

Külföldre akartak szökni

Kablár ekkor már rábeszélte újdonsült társát, hogy disszidáljanak külföldre. Ehhez viszont pénzre volt szükségük. Abban maradtak, hogy később, amikor már nem lesz akkor a forgalom az utcán, kifosztják a trafikot. Este hat óra után neki is fogtak tervük végrehajtásához.

Amíg el nem ájult

Bementek a trafikba, Kablár cigit kért, és amikor az eladó, a 62 éves Völgyesi János hátra fordult a csomag cigiért, úgy arcon ütötte, hogy az idős férfi elesett. Közben D. L. lehúzta a trafik redőnyét, Kablár pedig addig ütötte a trafikost, amig a férfi el nem ájult. Ezután együtt rugdosták magatehetetlen áldozatukat.

Háromezer forintért

Kablár kivette a pénzt, közben D. L. pedig tárgyakat és egy táskarádiót szedett össze, mintegy háromezer forint értékben. Völgyesi János megmozdult, mire bevonszolták a raktárhelyiségbe, ott tovább ütötték-verték, D. L. betömte a trafikos száját, ujjáról lehúzta gyűrűjét, majd leléptek. Egyenesen D. L.-ék lakására mentek, másikra cserélték véres ruhájukat, és eltávoztak. Az idős emberre halva találtak rá, 31 külsérelmi nyom volt a holttesten.

A gyilkosság után sem álltak le

A két tettesnek ez sem volt elég, mert a gyilkosság után még lopások sorozatát követték el, de pár nap múlva elfogták őket. Kablár egészen Baranya megyébe, szülőhelyére menekült, társát pedig Cegléden kapták el a rendőrök.

Családtagként segített be a trafikban

Kablár Tibort 1972. március 4-én végezték ki Budapesten. 16 éves bűntársa minden bizonnyal Tökölön töltötte büntetését, de hogy azóta mi történt vele, arról nincsen információnk. Az agyonvert Völgyesi János nyugdíjas volt, a trafikban csak amolyan kisegítő családtagként dolgozott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu